Evernote chockhöjer priset – introducerar AI

Evernote

Evernote har meddelat att priset höjs den 1 maj för både nya och gamla användare. Det är en chockhöjning för alla – och tjänsten döljer alla sina priser på sajten.

Det nya priset är från 12,99 euro per månad eller 99 euro per år för Personal och 14,99 euro respektive 129,99 euro för Pofessional. Omräknat blir det från 150 kronor varje månad eller 1 120 kronor årligen här i Sverige.

Det tidigare priset som Evernote inte skriver ut på sin sajt förrän du är inloggad är från 680 kronor årligen för Personal och 950 kronor årligen för Professional.

Evernote PersonalEvernote Professional
Gamla månadspriset75 kronor95 kronor
Nya månadspriset147 kronor
(+96 %)
179 kronor
(+88 %)
Gamla årspriset679 kronor949 kronor
Nya årspriset1 133 kronor
(+67 %)
1 472 kronor
(+55 %)

Om du betalar månadsvis för Personal-abonnemanget så kan du räkna med en fördubbling av priset från den 1 maj.

Evernote introduerar AI

AI är superhett just nu. Efter att ChatGPT introducerades så har antalet tjänster som arbetar med artificiell intelligens fullkomligt exploderat – och Evernote ger sig in i leken för att hålla sig aktuell på marknaden.

Sen tidigare vet vi att Microsoft planerar att lägga in AI direkt i OneNote – en funktion som kallas Copilot – och det vore rimligt att anta att Evernote känner pressen från konkurrenterna. Eller snarare är det den nya ägaren Bending Spoons som känner pressen när deras senaste investering är hotad.

Här är de två första AI-drivna funktionerna som kommer till Evernote. Viktigt att poängtera är att de är så kallat ”opt-in”. Det betyder att du måste välja själv att aktivera dem innan de fungerar.

Strukturera anteckningar (AI Note)

Den första AI-nyheten som släpps till Evernote heter ”AI Note”.

När du har skrivit dina anteckningar, från exempelvis ett möte, så så kan diu använda AI Note för att rensa upp i oredan.

Alla användare får en månads gratis användning, därefter är det bara betalande prenumeranter som har åtkomst till AI Note.

Sök med artificiell intelligens (AI Search)

Den andra stora AI-nyheten till Evernote är stöd för artificiell intelligens när du söker efter anteckningar.

När funktionen är aktiverad så kan du använda naturligt språk för att söka i tjänsten. Du får omedelbara svar utan väntetid, oavsett hur stort bibliotek med anteckningar du har.

Söken är en av huvudnumren med Evernote. Det är också den som gör att många vägrar uppgradera till ”nya” Evernote-appen som kritiserats extremt hårt av fansen. Med AI Search hoppas man på att inte göra söken lika bra som tidigare, utan även bättre.

Läs mer om nyheten på Evernotes officiella blogg här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.