Google Stadia i 4K överhettar Chromecast Ultra

google stadia logo

Google Stadia är så påfrestande för Chromecast Ultras att de små enheterna kan överhettas till gränsen att de stänger av sig själva. Det rapporterar flera användare efter lanseringen av speltjänsten – som även säger att enda lösningen på problemet är att vänta tills värmen gått ner igen.


Uppdatering 2019-11-24: Google svarar på kritiken – påstår att Chromecast Ultra inte överhettar. Läs mer här.

  • Användare kyler sina Ultras med kylflänsar
  • Överhettas när Stadia kör i 4K under flera timmar
  • Inga problem att strömma 4K-film
  • Chromecast Ultra är ett officiellt sätt att strömma Stadia till en skärm

Vi vet sen tidigare att Chromecast Ultra kan bli ruskigt varm om den används till att strömma 4K-video under längre tid. Men att det bara skulle ta 3-4 timmar med Google Stadia för att sänka enheten var vi däremot inte beredda på.

Men det är nämligen vad Reddit-användaren /u/armadeon7479 påstår tillsammans med en rad andra, tämligen irriterade Stadia-användare. På Reddit ventilerar de sin ilska över att Chromecast Ultra inte håller måttet – eller ska vi säga kylan – med speltjänsten på högsta upplösningen.

Att strömma en film i 4K-upplösning är normalt inga problem för Chromecast Ultra, även om den blir varm. Men en film är antingen 24 eller 30 bilder per sekund. Google Stadia kan skicka upp till 60 bilder per sekund, vilket snabbt blir en stor belastning för den lilla, fläktlösa enheten.


Det är oklart om alla Chromecast Ultra påverkas av problemet eller om det är ett mindre antal enheter som stänger ner. Google har inte kommenterat uppgifterna än, men om problemet fortsätter lär vi få höra om åtminstone en officiell undersökning för att komma fram till vad problemet är.

google chromecast ultra cooler
Bildkälla: fiinix, Reddit

Eftersom det är tydligt att överhettning är grundorsaken till att enheterna stänger ner sig så har en del kreativa användare kommit på olika lösningar. En sådan är att applicera en kopparfläns ovanpå Ultra-enheten för att öka värmespridningen. Och det verkar fungera.

Eftersom Chromecast Ultra är ett av de officiella sätten att strömma Google Stadia till en bildskärm så är det knappast betryggande att de inte klarar värmeutvecklingen från kontinuerligt spelande. Chromecast Ultra är till och med en del av Stadia Premiere Edition-paketet – vilket gör de hela ännu känsligare för Google.

Frågan är nu – när reagerar Google på uppgifterna, kommer det att finnas en lösning och hur lång tid dröjer det innan Google gör något åt problematiken?

Uppdatering 2019-11-24: Googles svar på kritiken

Google har svarat på den initiala kritiken om att Chromecast Ultra överhettar med speltjänsten Stadia. Till CNN säger en talesperson att Ultra-enheterna inte överhettar utan fungerar precis som de ska.

Talespersonen säger att Google har gjort utförliga tester och baserat sitt påstående på att de inte märkt av någon överhettning under dessa tester.

Vid normal användning kan ytan upplevas som varm vid beröring. Det är helt normalt. Att använda din Chromecast Ultra för att strömma Stadia-spel är mycket likt att strömma TV-serier eller filmer.

Citat från Google till CNN

Google säger sig vara villiga att förstå vad som händer med användarnas Chromecast Ultras och vill mer än gärna förstå hur de kan göra upplevelsen bättre.

Vi gissar att ett sätt att göra upplevelsen bättre är att undvika överhettade enheter så att de inte stänger av sig. Frågan är om det faktiskt är värme som är en del av ekvationen eller om något annat spökar.

Läs mer om nyheten på CNN.com.