Google Play Böcker är nu mycket bättre på Android och iOS

google play books

Lyssnar du på ljudböcker med Google Play Böcker? Då bör du veta att tjänsten har uppgraderats med en hel rad förbättringar – och de är efterlängtade sedan länge.

  • Återuppta en ljudbok med Google Assistant och Routines
  • Bokmärk och gå tillbaka till viktiga delar i ljudboken vid ett senare tillfälle
  • Undvik att återuppta en ljudbok mitt i ett ord eller mening med Smart Resume
  • 13 nya länder stöder Google Play Böcker med Google Play Family

Funktionen Smart Resume kanske du inte ens visste att du behövde. Det enda den gör är att återuppta uppspelningen av en ljudbok utan att hamna mitt i ett ord eller mening.


Låter det som en onödig funktion? Det är faktiskt mer praktiskt än man kan tro. Smart Resume identifierar var i ordet eller meningen som uppspelningen pausades, och går tillbaka lite i tiden så att det senaste ordet eller sekunderna återupprepas.

En annan nyhet är att du nu kan sätta bokmärken varhelst du önskar i en ljudbok. Det blir enklare att återgå till viktiga delar som du vill lyssna på igen, eller kanske citera i efterhand.

Om du tycker att det går för långsamt när du lyssnar på en ljudbok kan du snabba upp hastigheten på uppspelningen. Eller göra den långsammare om du behöver extra tid för att lyssna ordentligt.

Nu saknar vi bara möjligheten att ta bort helt ljudlösa delar för att göra uppspelningen ännu snabbare. Perfekt om du kan hantera kortare ljudlösa pauser än normalt och på så vis kan plöja igenom fler böcker på kortare tid.

Google Play Böcker äntligen har stöd för Google Assistant och senaste Routines-stödet. Återuppta en pausad spelning med rösten.

Google Family Library som tillåter dig att dela dina köp över flera enheter omfattar nu Google Play Böcker i ytterligare 13 länder: Belgien, Tyskland, Italien, Holland, Norge, Polen, Ryssland, Spanien, Schweiz, Chile, Mexiko, Japan och Sydafrika.

Google Play Böcker har redan fått uppdateringen och du kan ladda ner (eller uppdatera) applikationen för Android och iOS.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.