Google Now finns nu i din webbläsare

google-logo

Sök med rösten i Google Chrome

Google har implementerat stöd för röstsökning i sin sökmotor. Allt som behövs är ett speciellt tillägg till Google Chrome som kan använda datorns mikrofon för att lyssna efter nyckelmeningen ”Ok Google”. När detta registreras kommer sökmotorn att be användaren nämna sökorden och sen gör den resten.


För att det ska fungera krävs att den aktiva webbläsarfliken visar Googles sökmotor, så tillägget ligger inte och lyssnar efter din röst hela tiden – tack och lov. Det hindrar dock inte kritikerna från att attackera Google och påstå att företagsjätten kan avlyssna mer än vad de borde från användarna.

I mobiltelefonen och surfplattan med Android 4.4 ”KitKat” är funktionen inbyggd tack vare implementationen av Google Now i plattformen. Man behöver bara gå till hemskärmen och säga ”Ok Google” så kan man söka med rösten. Snabbt, smart och praktiskt – om man vill prata engelska vill säga.

Funktionen till webbläsaren fungerar idag bara med engelska och det är den amerikanska versionen av sökmotorn som måste användas. Den som vill testa kan enkelt göra detta och skriva gärna en kommentar som berättar hur du tyckte det fungerade.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.