Google gör omfattande förbättringar i Wear OS för att minska strömförbrukningen

google wear os logo

Google har presenterat en ny version av Wear OS (tidigare Android Wear) för smarta klockor. Den nya mjukvaran kommer bara veckorna efter att företaget släppt den första utvecklarversionen av Android P.

  • Fungerar endast med Huawei Watch 2-modellerna
  • Första versionen kräver manuell installation via en dator (ej för nybörjare)
  • Stora optimeringar för att minska strömförbrukningen
  • Ingen tidsram för när nya versionen släpps i sin färdiga form

Den största förändringen i nya Wear OS är att Google optimerar mjukvaran för att dra mindre ström. Bland annat får appar inte längre köras i bakgrunden såvida inte klockan har en laddare ansluten.

Begränsningen har undantag för så kallade watchfaces och komplikationer som användaren själv väljer ut. Detta för att kunna bibehålla funktionaliteten i smartklockan.

En annan nyhet är att Bluetooth, WiFi och 4G/LTE automatiskt avaktiveras om det inte finns en mobiltelefon ansluten under en längre period. Dessutom kommer WiFi inte att återansluta automatiskt när det saknas en blutooth-anslutning.

Precis som med bakgrundsapparna så gäller inte ovanstående när smartklockan har en ansluten laddare. Dessutom kommer optimeringarna att rullas ut bit för bit, vilket betyder att utvecklarversionen inte har alla implementerade från start.

Google har även implementerat ett mörkt tema för gränssnittet som underlättar när du snabbt vill se information på klockan. Redan idag har Wear OS gått över allt mer till ett mörkare tema, så det här är egentligen ingen nyhet för de flesta.

Den tidiga utvecklarversionen fungerar endast med Huawei Watch 2 och Watch 2 Classic. Och för att installera nya mjukvaran krävs manuell installation via en dator – så det är knappast något för nybörjare att testa.


Tekniksmart bevakar utvecklingen av Wear OS och återkommer med mer information när Google släpper nya uppdateringar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.