Google gjorde en liten ändring i Gboard – fick massiv kritik

Google Gboard logo

Google uppdaterade virtuella tangentbordet Gboard för Android – och det finns mängder av användare att ventilera sin ilska på internet. Vad Google gjorde? Lade till sin logotyp synbart på tangentbordet.


Google Gboard är ett mycket bra alternativ till det digitala tangentbordet i din mobiltelefon. Miljontals användare världen över använder Gboard, och därför kan minsta lilla ändring i appen får stor påverkan.

Det är något Google fick erfara när sökjätten uppdaterade Gboard-appen på Android helt nyligen. I ett oväntat drag lade Google till sin logotyp på mellanslag-tangenten i sitt tangenbord – och kritiken fullkompligt exploderade på internet.

google gboard google logo beta app 2020

Mängder av användare ventilerade sin ilska på olika forum, bland annat populära webbsajten Reddit.

Tacksamt nog skedde ändringen i beta-versionen av Gboard. Det begränsar spridningen och entusiasterna som kör betan hann ge Google en rejäl näsknäppa innan utrullningen skedde på bredare front.


Så rejäl näsknäppa att Google snabbt tog bort logotypen igen.

Det är oklart om Google faktiskt hade som avsikt att ha sin logotyp på mellanslag-tangenten permanent eller om det bara var ett test. Klart är i alla fall att Google tog bort söklogotypen och lade in sin egen istället, och att det knappast togs emot positivt.

Vår tanke om logotypen på tangenten kan snävas ner till följande:

  • Google-logotypen på mellanslag-tangenten är onödig och distraherande
  • OM Google lägger in logotypen permanent måste det finnas ett sätt att stänga av visningen

Och det fanns ett sätt att dölja logotypen i beta-versionen.

Användare som har flera språk aktiverade samtidigt såg aldrig Googles logotyp. Om det var avsiktligt eller en miss av Google är oklart.

Vi hoppas innerligt att Google inte planerar att brännmärka appen med sin logotyp så synbart igen. Det är förståligt att de vill ha en synlighet kring vem som skapat appen, men på mellanslag-tangenten? Kom igen Google, bättre än så kan ni!