Vad är Google Förbättrad säker webbsökning / Enhanced Safe Browsing?

google forbattrad saker webbsokning illu 2023

Vad är egentligen Google Förbättrad säker webbsökning / Enhanced Safe Browsing? Om du använder webbläsaren Chrome och mejltjänsten Gmail så har du säkert stött på namnet mer än en gång, men vad gör den och ska man aktivera det? Här är allt du måste veta.

Det här är Förbättrad säker webbsökning

Google har släppt en ny funktion som heter ”Förbättrad säker webbsökning”, eller ”Enhanced Safe Browsing” som det heter på engelska. Det är en valbar säkerhetsfunktion som ger ett proaktivt skydd mot skadliga webbsajter och nedladdningar.

Funktionen finns i webbläsaren Google Chrome och i mejltjänsten Gmail.

När du aktiverar Förbättrad säker webbsökning så drar Google igång ett helt maskineri med säkerhetskontroller i bakgrunden. Du ser dem inte, men de arbetar aktivt med att undersöka många olika saker som potentiellt kan vara skadliga för dig, din data och din personliga integritet.

Det här skyddar Förbättrad säker webbsökning

 • Skadliga webbsajter som vill stjäla din information
 • Skadliga nedladdningar som kan innehålla malware
 • Skadliga Chrome-tillägg
 • Kontrollerar användarnamn och lösenord mot kända dataläckor

Förbättrad säker webbsökning är mer avancerad än man kan tro vid en första anblick. Funktionen aktiveras för HELA ditt Google-konto och skannar allt från webbaddresser till Chrome-tillägg och filnedladdningar.

När du exempelvis öppnar ett mejl med en länk så skannar Förbättrad säker webbsökning länken åt dig och kontrollerar att den länkad sidan är schysst och säker.

När du laddar ner en fil så gör Förbättrad säker webbsökning en snabbkoll och om Chrome inte är nöjd med resultatet eller är osäker så kan webbläsaren be dig att ladda upp filen (via en snabbmeny som visas på skärmen) för en mer utförlig kontroll.

Därför är Förbättrad säker webbsökning potentiellt dålig

Det är inte bara fördelar med Förbättrad säker webbsökning. Funktionen är visserligen designad för din säkerhet, men inte helt utan problem för dig som användare.

Om du är integritetsmedveten (vilket du bör vara med all rätt) så är Förbättrad säker webbsökning inte det bästa du kan ha till ditt Google-konto.

Din privata information skickas till Google och blir maskinellt läst, vilket är läskigt i sig själv. Men Google har också sagt att informationen som hämtas knyts till ditt konto under en kort stund innan datan anonymiseras, vilket gör det hela mycket värre.

Andra negativa saker är att filer och tillägg för Chrome som är säkra kan blockeras om Chrome misstänker att de inte är trovärdiga.

google forbattrad saker webbsokning installningar 2023

Så aktiverar / stänger du av Förbättrad säker webbsökning

Så aktiverar du säkerhetsfunktionen

 1. Gå till myaccount.google.com i webbläsaren (vilken som helst)
 2. Klicka på menyalternativet ”Säkerhet”
 3. Skrolla ner till ”Förbättrad säker webbsökning för ditt konto”
 4. Klicka på ”Hantera Förbättrad säker webbsökning”
 5. Aktivera funktionen

Så stänger du av säkerhetsfunktionen

 1. Gå till myaccount.google.com i webbläsaren (vilken som helst)
 2. Klicka på menyalternativet ”Säkerhet”
 3. Skrolla ner till ”Förbättrad säker webbsökning för ditt konto”
 4. Klicka på ”Hantera Förbättrad säker webbsökning”
 5. Avaktivera funktionen

Tips: Läs mer på Googles officiella supportsida för mer information om hur säkerhetsfunktionen används.

FAQ

Vad är Google Förbättrad säker webbsökning?

Förbättrad säker webbsökning / Enhanced Safe Browsing är en funktion från Google som skannar potentiellt skadliga länkar, filer och tillägg för att skydda dig och din personliga integritet.

Är det säkert att använda Förbättrad säker webbsökning?

Ja, det är säkert att aktivera funktionen på ditt Google-konto.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.