Google Fast Share ska konkurrera med Apple AirDrop

google fast share leaked 20190701

Google Fast Share ersätter Android Beam och blir en direkt konkurrent till Apple AirDrop. Nyheten kommer efter att Google i maj bekräftade att Android Beam inte längre kommer att användas.


Google Fast Share använder Bluetooth och WiFi Direct för att snabbt dela filer mellan olika enheter i närheten.

Perfekt om du bara ska skicka en enskild bild, video eller ett dokument till exempelvis en kompis. Det ska även gå att dela länkar till webbsajter, textsnippets och mycket mer.

När man vill skicka något öppnar man Dela-menyn precis som tidigare. Därifrån väljer man Google Fast Share och söker efter enheter som är i närheten.

google fast share leaked 20190701 gallery

Välj en enhet och en avisering om anslutningsbehörighet visas på dennes enhet. Om användaren godkänner överföringen skickas din delning.


Tidigare (och befintliga) funktionen Android Beam använder den mycket långsammare metoden med NFC, medan konkurrenten Apple AirDrop också använder Bluetooth och WiFi.

Google Fast Share fungerar med Android 9.0

I skrivande stund finns inte många detaljer om Fast Share. Vi vet att tekniken fungerar med Android 9.0 med Google Play Services, men det är oklart hur långt bak stödet går.

Det finns indikationer på att Google Fast Share fungerar med fler enheter än bara Android-prylar. Referenser finns inte bara till mobiltelefoner med Android, utan även iOS, samt Chromebooks och smarta klockor.

En intressant detalj är att du kan ge Fast Share-användare så kallad ”preferred visibility”.

Det betyder att de andra parten kan se vart du befinner dig när du är i närheten. Även om du inte använder Fast Share just vid tillfället.

Google Fast Share är inte officiellt presenterad

Google har inte presenterat Fast Share riktigt än. Åtminstone inte när den här artikeln skrevs.

Därför saknar vi också en hel del viktig information om Fast Share. Exempelvis exakt när tekniken släpps, vilka enheter som den fungerar med och vilka kriterierna är för att kunna dela saker.