Google erbjuder dyra appar helt gratis på Play Store

Google Play Logo

Google Play Store erbjuder nu en betalapp helt gratis varje vecka. Nyheten kommer helt oannonserad och applikationerna går att hitta under en ny sektion i den populära Android-butiken.

Det här är något som Google har prövat tidigare på ett litet annat sätt, men det är trevligt att den gör en återkomst efter att ha varit borta ett tag. Den här veckans gratisapp är Card Wars – Adventure Time, ett spel som egentligen kostar 34 kronor men som just nu är gratis.

I skrivande stund verkar det som att svenska varianten av Google Play Store inte har den sektion med gratisappar som amerikanska har. Med det sagt så har åtminstone veckans app gjorts gratis, vi hoppas så klart att de framtida applikationerna som väljs ut också blir det.

Exakt hur Google väljer sina applikationer är okänt men det är troligt att företaget satsar på de som kostar lite mer för att locka användarna som hellre går efter gratisappar med ingame-köp, även kallade mikroköp. Och på så vis kunna visa att det är värt att köpa appar istället för att bara välja gratisalternativen.


Lästips: Google Play Store visar vilka appar som har annonser


Tidigare under februari månad ändrade Google reglerna för Play Store och gjorde det möjligt att erbjuda applikationer till kampanjpris. Sedan dess har vi sett en hel mängd utvecklare som nyttjat det för att locka till sig nya användare.

Varje kampanj kan användas maximalt en gång per 30 dagar och upp till åtta dagar åt gången. Dessutom påverkas applikationen på så vis att de inte syns under fliken för bäst säljande applikationer medan kampanjen är igång, vilket kanske inte är så lockande.

Ett tips är att göra en första installation av de applikationer som är tillfälligt gratis, även om du inte vill ha dem just nu. Om du installerar dem (du kan ta bort dem direkt igen sen) behåller du betalversionen även efter kampanjens slut.

Så passa på, det kostar ju inget och du får behålla applikationerna!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.