Google Duo uppdateras med nya funktioner – nu med stöd för undertexter

Äntligen stöd för transkribering av videor

google duo transkribering android ios

Google arbetar på nya förbättringar till Duo-appen för Android och iOS. En nyhet som presenterats av Google är undertexter för både videor och röstmeddelanden via Duo.


När du öppnar dina röstmeddelanden i Google Duo kommer du att märka hur undertexterna visas precis ovanför samtalsknappen. De skapas och visas automatiskt efter att videorna du tar emot har transkriberats av Google.

För att det ska fungera måste alla videor först skickas till Googles servrar, bearbetas av företagets algoritmer för att identifiera tal och sedan skickas tillbaka till dig. Notera att Google visserligen tar emot videodata, men inget lagras hos företaget efter att transkriberingen är klar.

Du kan själv välja att aktivera eller avaktivera transkriberingen direkt i Duo-appen på din mobiltelefon.

Fördelen med undertexter är så klart att du kan se dina mottagna videor i situationer där omgivningen inte tillåter att du har ljudet igång, eller när det bara är mycket som händer och du inte kan lyssna ordentligt. Aktivera undertexter, läsa vad som sägs, klart!


För att undertexter ska fungera måste du uppdatera Google Duo-appen till den senaste versionen. Du gör det via Play Store (Android) och App Store (iOS) precis som vanligt.

Google Duo kan ersättas av Meet i framtiden

google meet logo 2019

Uppgifter till webbsajten 9to5google säger att Duo-appen kan ersättas av Meet i framtiden. Utvecklingen av Duo ska minska och teamet bakom appen ändra fokus till andra områden istället. En process som kan ta upp till två år enligt 9to5google.

Samtidigt säger Google att de planerar att fortsätta uppdatera och underhålla Duo i framtiden. Enligt en talesperson på företaget har Duo sett en ofattbar ökning i antalet användare under pandemin 2020. Talespersonen säger även att Google ser hur allt fler världen över blir beroende av videosamtal och man inte vill hindra användarna på något vis.

Google Duo har under 2020 fått en rad betydande uppdateringar som fortsätter hålla appen relevant på marknaden.

Tidigare i april fick Duo stöd för videokodeken AV1 som förbättrar bildkvaliteten vid strömmade videosamtal. Appen har även fått ett så kallat familjeläge, fler virtuella effekter, stöd för upp till 32 samtidiga deltagare och möjligheten att spara meddelanden på telefonen. Google Duo har även fått länkbaserade inbjudningar som ska göra det smidigare att bjuda in till möten.

Det låter inte sannolikt att Google ska ersätta Duo med Meet åtminstone inom den närmaste framtiden. Videotjänsten ökar kraftigt i användarantal och utvecklas aktivt. Frågan är – vågar Google öka sitt fokus på mer professionella Meet och flytta över Duo-användarna?