Adobe raderade användarnas fotografier med uppdatering till Lightroom

adobe lightroom logo ios

Ibland kan det vara bra att vänta lite med att installera den där nya, intressanta uppdateringen. För om du har otur kan den – i absolut värsta fall – krascha dina appar eller hela telefonen. Och i vissa, sällsynta fall, även radera filer.

Den som uppdaterade Lightroom på iOS nyligen blev snabbt uppmärksammad på att det var ett väldigt dåligt beslut. Enligt uppgift ska uppdateringen med version 5.4.0 nämligen vara så bristfällig att den raderade användarnas bilder och presents på telefonerna.

På Twitter går det att läsa massvis med förtvivlade inlägg från drabbade Lightroom-användare. De berättar hur flera år med sparade bilder har försvunnit och i vissa fall har stora mängder tillägg (och potentiellt riktigt dyra sådana).

Vi vet att Adobe bekräftat att problemet existerar och att användarna som fått sina bilder och tillägg raderade är i princip körda. Det finns ingen chans att få tillbaka de borttagna filerna.

En person säger sig ha blivit av med 800 bilder och mängder av presents för Lightroom.

I alla de fall där bilder och presets har raderats ska filerna inte ha varit synkroniserade till Adobes molnlagring. De som synkroniserat sina filer kan återhämta dem utan problem. Alla andra…tyvärr.

Version 5.4.1 av Lightroom till iOS är säker – påstår Adobe iaf

Adobe har släppt en ny uppdatering till Lightroom som löser det första problemet. Med version 5.4.1 riskerar du inte längre dina filer, men har du redan fått bilder och presents raderade så hjälper inte nya uppdateringen med att ta tillbaka dem.

Rikk Flohr är representant för Adobe och enligt honom kan de bara beklaga situationen.

Vi ber verkligen om ursäkt till alla kunder som är drabbade av det här problemet.

Vilket inte betyder ett dugg för de som faktiskt drabbats. Att Adobe släpper en uppdatering som raderar bilder och tillägg på det här sättet, be om ursäkt och sen inte kunna erbjuda en möjlighet till återskapning är som att först sparka undan benen på dem, och sedan fortsätta sparka lite till.

Det här visar också vikten av att alltid säkerhetskopiera alla viktiga filer. Helst både en och två gånger. Skaffa en ordentlig NAS med minst två hårddiskar i RAID som skyddar dina filer hemma. Därefter en molnlagringstjänst för dina superviktiga filer som extra skydd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.