Apple pressar WordPress.com att lägga in in-app-betalningar i sin iOS-app

Wordpress Logo

Apple kräver att WordPress.com lägger in stöd för in-app-köp i sin iOS-app. Annars tänker företaget inte tillåta att appen uppdateras mer. Det skriver WordPress-grundaren Matt Mullenweg på Twitter.

Uppdatering 2020-08-23: Apple ber om ursäkt till WordPress.com & Matt Mullenweg

Apple tar ett steg tillbaka och kräver inte längre att WordPress.com uppdaterar sin app med in-app-köp. Dessutom ber Apple om ursäkt för den förvirring som kan ha uppståt av situationen.

We believe the issue with the WordPress app has been resolved. Since the developer removed the display of their service payment options from the app, it is now a free stand-alone app and does not have to offer in-app purchases. We have informed the developer and apologize for any confusion that we have caused.

Ursprunglig artikel från 2020-08-22

WordPress-appen gör det möjligt för användare att skapa kostnadsfria sajter, redigera dem och ändra olika inställningar direkt via deras iPhone eller iPad. Det går inte att köpa något via appen – allt är kostnadsfritt.

Det går att köpa till ett domännamn och öka funktionaliteten om användarna vill. Om de väljer att köpa tilläggen via WordPress.com genom att logga in på sitt konto där. Och det här den här kakan som Apple aggressivt vill ha en stor del av.

Genom att kräva stöd för in-app-köp kan Apple ta 30 procent av intäkterna. En straffavgift för WordPress.com som inte vill ha några in-app-köp överhuvudtaget. Väljer Matt Mullenweg att inte böja sitt knä för Apple straffas miljontals användare med att inte få uppdateringar till appen.

Därför är det inte konstigt att Matt Mullenweg väljer att lägga in in-app-köp i appen. Bland annat ska det gå att köpa domännamn och betalda prenumerationsnivåer för WordPress.com. Något som kommer till appen inom 30 dagar enligt Matt.

Apple är mycket aggressiva i sin strävan att kräva intäkter åt sina investerare. Det handlar inte om att skydda konsumenterna, utan att fylla kistorna åt sig själva. Det finns inget i Apples beslut att attackera WordPress på det här sättet som hjälper användarna.

Visst kan man peka på riktlinjerna för att få använda App Store och säga att vill man inte följa reglerna så är det fritt att lämna appbutiken. Men det fungerar inte så i praktiken då ett sådant beslut skulle sparka undan benen på miljontals användare. Och Apple vet om det.

En intressant detalj är att Apple inte är helt obevekliga. När de möter en ännu större gigant vet företaget att rucka på sina regler, och gav Amazon en liten morot med lägre avgifter (15% istället för 30%) för Amazon Prime Video. Mindre företag däremot kan de piska som de vill, och de kommer undan med det – än så länge.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.