Google Drive for Work – äntligen släppt i Sverige

google-drive-for-work


Google Drive for Work har äntligen börjat sin utrullning på den svenska marknaden.

Det betyder att alla nya funktioner och förbättringar är på gång till alla de som ännu inte fått dem – och jag som har haft möjligheten att testa dem ett tag nu är klart nöjd. På gränsen till euforiskt glad faktiskt.

Att öppna Office-filer

Drive for Work är ett direkt svar på Microsofts tidigare uttalade molnsatsning och Google ser ut att ha något av en vinnare att erbjuda. Med det nya stödet för att inte bara öppna utan även redigera Office-filer av nyare typ blir det enklare än någonsin att gå över helt till Google Drive.

Jag har testat ett antal Word- och Excel-filer av varierande storlek och måste säga att Google sköter konverteringen riktigt bra. Inga större problem har smugit sig in mellan raderna utan det är minimalt med ändringar som behöver göras. Även i PowerPoint, som jag i ärlighetens namn knappt använder eller testat via Google Drive, har skött sig exemplariskt med de två filer jag provat.


Med det sagt så skulle jag ändå inte vilja avinstallera Office-paketet från mina datorer. De allra flesta dokument jag tar emot är skapade i Microsofts program och jag vill ha möjligheten att falla tillbaka på dessa om behovet skulle uppstå.

Gränssnittet

google-drive-for-work-sverige
Klicka för större bild

Som ni ser på bilden ovan så har designen ändrats en del och även om det inte snabbar upp mitt arbete idag så känner jag att man får ett mjukare arbetsflöde vid dokumenthantering.

Det är de där små sakerna som gör livet lite enklare med Drive for Work. Ikoner som flyttats, knappar som designats om och listor som fått nya användningsområden.

Ta del av nya Drive

Om du har fått nya Drive for Work kommer webbsajten att berätta det för dig. Upp i högra hörnet på framsidan hittar du ett litet kugghjul vars funktion är att ta användaren till inställningarna. Bredvid denna kommer en liten informationsruta som berättar att man har fått nya Drive. Klicka på kugghjulet, välj alternativet i listan som säger att man kan testa nya Drive och kör igång.

Man kan alltid gå tillbaka till det gamla om det passar bättre. Dock är det bara möjligt under en övergångsperiod då Google tänker ta Drive for Work steget till att bli en permanent lösning inom en framtid.