Google Drive – nu med stöd för selektiv synkronisering

Google Drive Logo

Google har uppdaterat molntjänsten Drive med stöd för selektiv synkronisering.


Det betyder att alla med klienten för Windows och OS X kan välja vilka mappar som ska synkroniseras med Drive.

En välkommen nyhet för alla med stora mängder filer som sparas på Drive och som inte vill belamra sin hårddisk med dessa i onödan. Välj de viktigaste mapparna och låt resten ligga på Googles servrar.

Med den uppdaterade klienten kan man avmarkera de mappar som inte ska synkroniseras och de tas då bort, med alla filerna, från hårddisken. De ligger dock kvar i molnet på Drive så inget går förlorat så klart.

google-drive-selektiv-synk
Animation från Google som demonstrerar selektiv synk.

Drive visar mapparnas fysiska storlek

Praktiskt är också att Drive nu visar storleken på alla mapparna så man vet exakt hur stort utrymme som behövs på hårddisken.


En annan nyhet är att det nu visas en varning om filer eller mappar flyttas på ett sätt som riskerar att bryta delningen med andra användare.

Delar man många filer är det här också välkommet eftersom det minimerar riskerna för onödiga paniklösningar om någon tappar åtkomst till viktiga filer.

Smartare uppladdning med Drive för Android

Använder du Drive för Android finns ytterligare förbättringar att hämta.

När du laddar upp filer via applikationen sparas de direkt i den tilltänkta destinationen istället för mappen ”Uploads” som tidigare.

Det visas också en tydlig förloppsindikator som markerar hur långt det är kvar på respektive fils uppladdning till Drive.

Alla nyheter till Google Drive rullas ut på sina respektive marknader och det kan dröja några veckor innan de syns hos dig.