Google Copresence – ny fildelartjänsten till Android

Google Copresence


Dela filer och information mellan enheter

Google arbetar med att utveckla en AirDrop-liknande tjänst för Android. Det indikerar nya uppgifter som läckt ut från Mountain View-företaget och namnet att lägga på minnet idag är ”Copresence”.

Tjänsten ska placera sig mellan AirDrop och Android Beam sett till det rent tekniska. Med lokala WiFi-nät ska filer kunna delas mellan olika enheter, både till/från Android och IOS. Det pekas även på ett eventuellt stöd för webbläsare och datorer också.

Första bilderna

Exakt hur ”Copresence” kommer att fungera vet vi givetvis inte än, men det ska bli riktigt spännande att se vad Google kommer på. Vi har redan fungerande lösningar på alla plattformar och det behövs något verkligen innovativt för att kunna göra ett bra avstamp på marknaden.

Första informationen om nya tjänsten hittades i koden till Google Play Services och med denna fick vi de första informativa bilderna, officiella från Google.


Google Copresence

Lokala WiFi-nät snabbar upp

Tack vare möjligheten att skapa lokala WiFi-nät i våra egna smartphones och surfplattor får vi snabbare överföringar än med Bluetooth. Med NFC får vi dessutom snabb sammankoppling som förenklar kontakten mellan exempelvis telefon och telefon eller telefon och kamera (i mitt fall en Sony A7 och Samsung Galaxy S4).

När jag delar mina filer till andra är det ytterst sällan telefon till telefon som gäller. Istället delar jag filer via Google Drive eller i sämsta fall via Gmail. Kanske inte lika snabbt, men känslan av kontroll är något som slår allt annat jag testat tidigare för delning av filer.

Hur delar du dina filer med andra idag?

Nyhetskälla är The Verge