Google Chrome för Android får snart HDR-stöd

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome för Android kommer snart att få HDR-stöd när webbläsaren spelar upp videoklipp. Det betyder bättre färgåtergivning, skarpare kontraster och högre ljusstyrka på de telefoner som stöder HDR.

När uppdateringen till Chrome är officiellt släpp sällar sig applikationen till YouTube och Netflix som båda stöder HDR idag. För att det ska fungera krävs dock att telefonen som används har en HDR-kompatibel skärm.

Det är bara ett fåtal mobiltelefoner som faktiskt kan dra nytta av HDR-stödet i Android idag. Dessa är LG G6, Samsung Galaxy S8-serien, Sony Xperia ZX1 och Xperia XZ Premium — för att nämna några telefoner.

Sen gäller det bara att hitta kompatibla filmer och videoklipp. På Google Play Movies & TV finnes en handfull att titta på, Netflix utökar ständigt sitt material med nya HDR-filmer och YouTube likaså.

Nyfiken på hur ett högupplöst YouTube-klipp i 4K/HDR kan se ut? Här under har du en video att prova på din kompatibla telefon, dator eller teve. Tänk på att internetanslutningen måste vara hyggligt snabb för att videon inte ska stanna för att buffra hela tiden.

När videoklippet öppnas i Chrome på telefonen läser webbläsaren av HDR-metadatan från videon och skickad denna vidare till avkodaren. Hårdvaran behandlar datan, visar den på skärmen och du får en fantastiskt skarp och färgrik upplevelse.

Videor med HDR är fullt bakåtkompatibla med enheter som inte stöder tekniken. Om inget stöd finns struntar uppspelaren helt enkelt i att läsa den extra HDR-data som följer med videoklippet.

Många ser HDR som ett större steg för bildkvaliteten än full-HD till 4K, och vi är beredda att hålla med. Speciellt när vi ser hur bra HDR-tekniken fungerar med OLED-tv. Vad tycket du om HDR, och har du stöd för det på din telefon? Kommentera och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.