Google Chrome 66 är släppt – här är alla nyheter

Google Chrome Logo 2016

Google har släppt en ny version av webbläsaren Chrome. Med version 66 introduceras en funktion som många har längtat efter – automatiskt spelande video är nu tystad som standard.


Det har varit ett problem i många år nu. Videor och annat ljud som automatiskt börjat spela på en webbsajt utan att du bett om det. Och inte sällan är det nästan omöjligt svårt att hitta vad sjutton som gör att det låter.


Tidigare har flera webbläsare fått stöd för att tysta hela webbsajter direkt från respektive flik. Med Chrome 66 tar Google ett steg till mot ett med fridfullt surfande.

Allt material som automatiskt börjar låta när du öppnar en webbsida är nu tyst som standard. Du måste alltså själv berätta för webbläsaren att du faktiskt vill lyssna på det som spelas. En välkommen förbättring som borde ha kommit för bra länge sedan.

Det är dock inte den denna förbättringen i Chrome 66.

En annan nyhet är att du kan exportera alla dina lösenord från ”Hanterade lösenord” till en csv-fil. Denna kan du sedan öppna i exempelvis Anteckningar eller Microsoft Excel.

SSL-certifikat signerade a Symantec PKI är inte längre godkända och sajter som använder dem kommer att flaggas av Chrome när du besöker dem. Alla som har en sajt med Symantec PKI-certifikat bör byta ut dessa omedelbart.

Chrome isolerar nu alla webbsajter från varandra så att inte känslig information från en sida ska kunna läcka över till en annan. Med ”Site Isolation Trial” gör Google ett testa för att minska risken för sårbarheter på datorer som fortfarande omfattas av Spectre-buggen i processorer.

Slutligen kan vi nämna att Google har eliminerat 62 sårbarheter med Chrome 66.

Som alltid är det rekommenderat att uppdatera Chrome direkt när en ny version finns tillgänglig. Har du redan Chrome på datorn eller i mobiltelefonen får du uppdateringen automatiskt. Om du inte använder Chrome idag men vill prova den kan du ladda ner via den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.