Google blir tydligare med informationen de samlar in om dig

Google Logo

Google vill bli tydligare med vilken information de samlar in om dig. Därför har företaget presenterat en omdesignad Dashboard där allt finns presenterat på ett enkelt och praktiskt sätt.


I stort handlar det om att Google tog en befintlig sida med samma typ av innehåll och designade om den för att bättre passa pekskärmar. Effekten blev enklare användning och lättare att hitta information om vilken data som Google sparar om dig.

Originaldesignen var från 2009 och har av förklarliga skäl spelat ut sin rätt idag. Informationssidan är omdesignad från grunden och omfattar även verktygen ”My Account” och ”My Activity” — två sidor som du absolut måste besöka om du aldrig använt dem tidigare.

Dessa är små portaler till en hel värld av data om dig som användare. Via dem kan du se vad Google samlat in om dig, radera din sökaktivitet och hantera Google-anslutna enheter. Det går även att göra inställningar kring tjänster som Google Maps och YouTube om du vill det. Allt finns samlat på ett ställe men ändå är det få normalanvändare som känner till detta.

google-dashboard-new-old


Istället för att fokusera så mycket på text som tidigare har Google valt att bli mer grafisk i sin framtoning på Dashboard. Dessutom har Google valt att dra in på antalet undersidor vilket betyder färre klick om du vill hitta något och enklare navigering.

Exakt hur många som använder Google Dashboard är okänt men företaget har bekräftat att det är hundratals miljoner som använder ”My Account” varje år. och tiotals miljoner har gjort en Google Privacy Checkup sen lanseringen 2015.

Dessutom är det fler än en miljon användare som nyttjar Google Takeout varje månad för att lämna företagets tjänster. Med Takeout kan du ladda ner precis allt som du sparat hos Google och importera till andra tjänster om du vill. Totalt har mer än en exabyte med data laddats ner från Google Takout. Det är alltså en miljard gigabyte om du inte vet vad exabyte är.

Har du inte använt My Account eller My Activity än så är det något vi kan rekommendera. Du kan använda länkarna ovan, eller om du inte vill använda dem kan du söka på Google istället och gå den vägen så klart.