Google bekräftar RAW-stöd i Android

android-logo

Efter att utvecklare hittat spår av kod som pekar på RAW-stöd till Android så går nu Google ut med en officiell bekräftelse. Det är ingen nyhet att företaget planerat stora satsningar på just kameradelen i Android och att fotografera i råformat är en stor förbättring för framtiden. Med dagens kamerasensorer till Android-telefonerna så är behovet inte överväldigande om man säger så, men med förbättrad teknik kommer ökade möjligheter.

Med RAW-stöd är det betydligt lättare att efterredigera bilder i tredjepartsprogram som Lightroom, Photoshop eller DxO Optics. Det kommer även ett så kallat ”burst mode” för blixtsnabb sekvenstagning, något som kommer tillsammans med stödet för råformat i nästa Android-version. Något datum finns inte för detta men förhoppningsvis rör det sig om en uppdatering till senaste Android 4.4 ”KitKat” och inte nästa stora släpp.

Nu kan man ju undra när det blir möjligt att spela in video utan komprimering – men det är helt annan historia.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.