GBT-NUC ger din Intel NUC stöd för PoE

intel nuc poe adapter gbt nuc

Intel NUC är små och praktiska datorer som levererar rejält med kraft i ett minimalt chassi. De är mycket funktionsrika men saknar en viktig sak som många önskar – nämligen stöd för PoE.

Det är något som ett litet Texas-företag har uppmärksammat och de har släppt en liten (men dyr) lösning på PoE-problemet.

Med tillbehöret GBT-NUC kan din Intel NUC drivas helt via en ansluten ethernetkabel.

GBT-NUC kan i det närmaste liknas vid ett tak till din Intel NUC. På många moderna NUC-modeller går ovandelen att tas bort och GBT-NUC är designad för att ersätta just den delen.

Ta bort ovandelen, montera GBT-NUC ovanpå och du får dubbla ethernet-portar samt en strömkontakt.

PoE upp till 60W med GBT-NUC

intel nuc poe adapter gbt nuc texas 1
GBT-NUC fungerar på modeller med avtagbar ovandel.

GBT-NUC stöder upp till 60W och kan användas på Intel NUC-modeller med sjunde, åttonde och tionde generationens Intel-processorer. Till det behöver du en router eller switch med stöd för 802.3bt-standarden, som även kallas UPoE eller Universal Power over Ethernet.

Fördelen med tillbehöret är att du slipper den extra strömadaptern som Intel NUC normalt måste användas. Nackdelen är så klart att din Intel NUC blir mycket högre.

En annan nackdel är att prislappen är rejält hög, hela 150 USD vilket omräknat blir 1 800 kronor inklusive moms. Och sen tillkommer fraktkostnad och moms för importering till Sverige. Ouch.

Du får i princp samma funktionalitet med en så kallad PoE Splitter för 230 kronor från en svensk butik. Förutsatt att PoE Splittern kan anslutas till Intel NUC-modellen via strömkontakten.

Om du vill läsa mer eller köpa GBT-NUC så kan du göra det här:

FAQ – vanliga frågor om PoE och Intel NUC

Vad är fördelen med PoE till en Intel NUC?

Power over Ethernet gör att du kan placera din Intel NUC på ställen där det inte finns ett vanligt strömuttag. Upp till 100 meter är möjligt med PoE, vilket betyder att du kan placera din Intel NUC i exempelvis garderoben och ändå dra ström på ett (relativt) enkeltvis.

När vill man använda PoE med en Intel NUC?

Intel NUC är perfekt som en liten men kraftfull server vilken kan köra exempelvis docker. Fläkten till datorn är dock tämligen höggljud och du kan vilja placera din Intel NUC på ett ställe som isolerar ljud. Genom PoE kan du köra en så kallat headless installation av NUC:en med strömförsörjning direkt via en ethernet-kabel.

Vad behöver min Intel NUC för att köras över PoE?

1. En PoE Splitter som delar ström och nätverkstrafik i en ethernet-kabel
2. En PoE-kompatibel router eller switch som kan leverera rätt effekt
3. En ethernet-kabel (helst Cat6 för längre avstånd)

Vad betyder IEEE 802.3bt och uPoE?

IEEE 802.3bt: Är en öppen standard för ström över ethernet-kabel med upp till 100W. Standarden stöder två effektklasser: Typ 3 klarar 60W, Typ 4 klarar 100W. Standarden godkändes i september 2018 och kräver en Cat5e-kabel eller högre.
uPoE: En Cisco-utvecklad standard som står för Universal Power over Ethernet. Standarden kallas även PoE++ på sina håll och klarar maximalt 60W, vilket är nämvärt lägre än IEEE 802.3bt Typ 4. Bara Cisco-produkter stöder uPoE idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.