Gammal processor i iPhone 14 & iPhone 14 Plus – särskiljs från iPhone Pro-modellerna

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Om du planerar att köpa någon av de billigare iPhone 14-modellerna så kanske du får räkna med en besvikelse. Enligt uppgift kommer processorn nämligen att vara samma som används i iPhone 13-serien.

Mer specifikt handlar det om Apple A15-processorn som iPhone 13-serien använder, men med en liten förbättring i att grafikprestandan ökar med 25 %. En ökning som sker tack vare en femkärnig grafikkrets som ”gamla” Apple A15 saknar.

Lästips
AirPods: Hitta dina hörlurar / ett borttappat laddningsetui – så gör du

Resten av A15-processorn väntas vara identisk med den som iPhone 13-serien använder.

Det betyder samma 6-kärniga processorkrets och 16-kärniga Neural Engine. Dessutom väntas ”nya” Apple A15 använder samma, långsammare LPDDR4X RAM-minne som iPhone 13-serien använder.

Om du vill allt nytt som iPhone 14-serien kan erbjuda så måste du välja de dyrare modellerna som har Apple A16-processorn. Men till ett mycket högre pris.

Stämmer uppgifterna så betyder det att Apple för första gången begränsar prestandan i sina nya mobiltelefoner. Och skapar samma tydliga gräns som vi hittar i iPad- och Macbook-serierna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.