Gamla Nest Hub använder nu Fuchsia OS

Första generationens Nest Hub har uppdaterats med ett helt nytt system

google nest hub

Första generationens Nest Hub har uppdaterats med nya operativsystemet Fuchsia OS.

Det är ett helt nytt och egenutvecklat operativsystem från Google som varit under utveckling en längre tid. Och nu är det redo för Nest Hub.

Lästips: Google utvecklar operativsystemet Fuchsia OS – men vad ska det använda till?

Fuchsia OS är ett operativsystem som designats för att fungera på många smartahem-prylar. Exempelvis smarthögtalare med inbyggd skärm.

Genom att uppdatera första generationens Nest Hub så ersätter Google det gamla och linux-baserade systemet Cast OS.

Helt ny och optimerad kärna kallad Zircon

Linux-kärnan är ersatt av en ny, specialdesignad kärna kallad Zircon. Och nej, det är inte företaget Zircon som tillverkar regelsökare och multidetektorer som nament avser.

Här är Googles egna ord om Zircon och vad det är:

”Zircon is composed of a microkernel (source in /zircon/kernel) as well as a small set of userspace services, drivers, and libraries (source in /zircon/system/) necessary for the system to boot, talk to hardware, load userspace processes and run them, etc. Fuchsia builds a much larger OS on top of this foundation.”

Tidigare i december förra året öppnade Google för externa utvecklare som ville ha insyn i hur Fuchsia OS fungerar. Det bådar för nya appar till systemet och större chans att operativsystemet får bra spridning.

Fuchsia OS och Zircon är utvecklade på öppen källkod som kan användas av vem som helst helt kostnadsfritt.

Exakt samma utseende som tidigare

Så vilka skillnader kommer du att märka på din Nest Hub när uppdateringen är installerad?

Förhoppningsvis inget alls. Gränssnittet som är utvecklat med Flutter kommer att vara oförändrat efter uppdateringen. Så åtminstone i teorin så bör du inte märka några skillnader alls.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.