Google utvecklar operativsystemet Fuchsia OS – men vad ska det använda till?

google-pixelbook

Google arbetar med ett nytt operativsystem som kallas Fuchsia OS. Om du har en Pixelbook kan du prova det redan idag.


Vad vi vet har Google utvecklat koden bakom Fuchsia OS under mer än ett år nu. Det är öppen källkod för vem som helst att ladda ner och kolla.

Trots det vet ingen utanför Google vad operativsystemet ska användas till.

Kanske är det så att inte Google heller vet. Men klart är i alla fall att något stort kan vara på gång. En teori är att Fuchsia OS är efterföljaren till nerlagda Andromeda-projektet. Ett projekt som skulle sammansmälta Android och Chrome OS.

Istället valde Google att implementera stödet för Android-appar i Chrome OS.


Fuchsia OS fungerar bara på tre datorer

Även om det idag finns ett grundläggande gränssnitt att använda så bör du inte installera koden på din dator. Fuchsia OS är i ett tidigt utvecklingsstadium och har fler buggar än funktioner idag.

Men om du faktiskt vill och vågar; då har du tre datorer som officiellt fungerar med operativsystemet — Google Pixelbook, Intel NUC och Acer Switch Alpha 2.

Nu undrar vi så klart vad operativsystemet ska använda till. Är det ersättaren till Andromeda-projektet? Kommer det att ersätta Chrome OS? Och ska det fungera på flera enheter som datorer, telefoner och surfplattor?

Vi kan bara spekulera så klart, men du kan själv bilda dig en initial uppfattning här. Där finner du en video och bilder från tidigare under 2017. Tänk på att det kan se annorlunda ut idag dock.