Game of Thrones slår piratrekord – 1.5 miljoner nedladdningar

Game of Thrones

Game of Thrones slår piratrekord med 1.5 miljoner nedladdningar redan under första dygnet efter att senaste avsnittet släpptes. Nämnvärt är att det bara var för en enda torrent – så siffran är i praktiken mycket högre.

Breaking Bad höll det tidigare rekordet men fick se sig omsprungen när Game of Thrones tog fart. Under de första tolv timmarna nådde Breaking Bad fler än 500 000 nedladdningar, något som kan jämföras med de 193 000 delare som erbjöd Game of Thrones bara under de första då timmarna.

Imponerande siffror som måste vara båda skrämmande och glädjande för HBO. Visserligen tappar de enorma inkomster på att piratkopieringen fortgår, men de kan åtminstone ståta med bättre tittarsiffror än någon annan serie idag.

Australien dominerade piratnedladdningen

De allra flesta nedladdningar av Game of Thrones registrerades varken i USA eller Europa – istället är det Australien som dominerar helt. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att serien bara kan ses med en ruskigt dyr prenumeration hos FoxTel. Tvåa i listan är USA och tätt följt hittar vi Storbritannien, Kanada och Holland (i den ordningen). Ta siffrorna med en nypa salt då de inte nödvändigtvis berättar hela historien.

Relaterat: MEST NEDLADDADE SERIEN 2015 – GAME OF THRONES

Första avsnittet av serien hade premiär den 17 april 2011 och har sedan dess byggt upp en enorm fanskara som följer händelserna. Historien bygger på bokserien Sagan om is och eld av George R.R. Martin, serien däremot är skapad av David Benioff och D.B. Weiss.

Hysterin kring serien har varit stor från första dagen och man skulle kunna tro att HBO vore ruskigt arga med tanke på hur massiv piratkopiering som pågår. Istället så kommenterade Jeff Bewkes, VD för Times Warner, det hela med att ”piratkopiering är bättre än en Emmy”. Bewkes menar att de många nedladdningarna ökar intresset för Games of Thrones och då även mängden prenumerationer på HBO-tjänsten för att se serien. Säkert stämmer det till viss del, men uttalandet känns även något naivt och mindre genomtänkt.

Game of Thrones är en succé, så mycket vet, frågan är bara hur HBO kan vända nedladdningssuccén till en prenumerationssuccé.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.