Galaxy S7 kan ha problem med skyddsglaset till kameran — rapporter om knäckta glas utan åverkan

Samsung Galaxy S7 knäckt kameraglas

Ett litet antal användare av Samsung Galaxy S7 har rapporterat att glaset som täcker den bakre kameran gått sönder till synes utan anledning. Exakt vad som orsakat att glaset börjat spricka står ännu oklart och det är många okända variabler som vi inte känner till.

Värt att veta i sammanhanget är dock att det sker och om någon påverkats är det viktigt att Samasung får reda på det. Det har spekulerats i om utrymmet för kameran är för litet så att glaset är ständigt utsätts för tryck i en del exemplar och att det bidrar till problemet.

En annan tanke är att de som drabbats har slagit i telefonerna utan att de noterat det, inte nödvändigtvis över kameran, och att det gjort att glaset spruckit. Inte direkt, utan en stund efter på grund av den åverkan som skett på telefonen. Oavsett så pekar allt idag på at Samsung inte erkänner något problem utan kräver ersättning för eventuella reparationer.

Det finns inget som pekar på att problemet med spruckna kameraglas är ett vida spritt problem och några rapporter från svenska användare har vi inte sett. I USA har en advokatfirma dock dragit igång arbetet med att hitta tillräckligt många drabbade för att skapa talan mot Samsung i domstol.

LG V20 sprucket kameraglas
Även LG V20 är drabbad med flera rapporter om hur kameraglaset enkelt spricker

LG V20 har ett svagt kameraglas som enkelt spricker

Samsung Galaxy S7 är inte ensam om att ha problem med kameraglas som går sönder. LG V20 har rapporterats med samma problem men istället för trångt utrymme för glaset så kan LED-blixtarna vara boven i dramat. Tyvärr verkar det också som att LG V20 använder en svagare typ av glas än exempelvis safirglaset till senare iPhone-modeller. YouTube-användaren ”JerryRigEverything” testade glaset med en metallrits för att testa reptåligheten, och glaset sprack.

Vår rekommendation när det gäller mobiltelefoner är alltid att använda skärmskydd och ett ordentligt skal som täcker både framsida och baksida. Man kan tycka att det inte borde behövas, men trots tillverkarnas påståenden om reptålighet och liknande så är det aldrig fel med extra skydd.

Tyvärr finns inget som helt kan skydda din telefon, och har du oturen att ha ett exemplar som till synes går sönder helt utan anledning, ja då finns inte mycket att göra. Om Samsung eller LG erkänner ett problem med deras telefoner finns möjlighet till ersättning i framtiden, men hur bevisar man att glaset inte gått sönder på grund av stötar eller slag? I fallet med LG V20 rekommenderar ”JerryRigEverything” att man behåller skyddsplasten över kameraglaset för att inte repor ska försvaga materialet, men hur kul är egentligen det?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.