Fossil Gen 6 Wellness Edition – smartklocka med Wear OS 3 (2022)

fossil gen 6 wellness edition 2022 1

Fossil Gen 6 Wellness Edition är inte den Gen 7 som vi så länge hoppats på, men den är ett steg i rätt riktning. Inte minst med tanke på att den har Wear OS 3 direkt ur lådan – vilket är mer än vad de flesta smartklockorna för Android har idag.

  • Släpps till butikerna den 17 oktober 2022
  • Stort fokus på hälsofunktioner snarare än att vara en smartklocka
  • Första smartklockan från Fossil med Wear OS 3

De viktigaste detaljerna om Fossil Gen 6 Wellness Edition

Till att börja med så har Gen 6 Wellness Edition en 1.28-tums pekskärm med Always-On-funktionalitet. Mycket likt hur det fungerar med Apple Watch-serien. Skärmen har en ljussensor som känner av omgivningsljuset och automatiskt ställer in optimal ljusstyrka för att spara på batteriet.

Smartklockan finns i en enda storlek, 44 millimeter, vilket kanske inte uppskattas av de med mindre handledsstorlekar. Innanför boetten sitter 1 GB RAM-minne som arbetar tillsammans med en Snapdragon 4100+ och 8 GB lagringsutrymme.

fossil gen 6 wellness edition 2022 2

Tydlig indriktning på hälsa – inte bara i namnet

Huvudfokus för Fossil Gen 6 Wellness Edition är hälsa. Och det märks på alla sensorer med inriktning på hälsa som inkluderats. Bland annat kan smartklockan mäta din puls, syremättnaden i blodet samt din sömn. Inga konstigheter egentligen, det är många smartklockor och aktivitetsarmband som stöder det idag.

Även VO2 Max går att mäta. Det är ett mått på kroppens maximala syreförbrukning och en tydlig indikation på hur vältränad du är. Eller icke-vältränad beroende på vilken sida av den skalan du befinner dig på.

Det finns även automatisk detektering av träning och Fossil Gen 6 Wellness Edition kan identifiera en rad träningstyper. Det är dock starkt begränsat från start och du kommer sannolikt att behöva starta träningarna manuellt för bästa resultat.

Wear OS 3 direkt ur lådan

En stor fördel med nya smartklockan är att den har Wear OS 3 direkt ur lådan när du packar upp den.

Det betyder att funktionaliteten och utseendet på skärmen bör likna Pixel Watch ner till en nära identisk nivå. Med några undantag. Du får alla nya urtavlor och komplikationer som Pixel Watch har, men saknar funktioner som Google Assistant.

Anledning till att Assistant inte följer med har med Snapdragon-processorn att göra. Enligt Fossil är den smarta assistenten inte helt optimal för systemkretsen i Gen 6 Wellness Edition, vilket betyder att den inte kommer till de andra Gen 6-modellerna heller. Attans.

Det har länge varit rejält skakigt kring stödet till Wear OS och hur många uppdateringar användarna kan förvänta sig. Google har tacksamt nog tagit sig i kragen och fixat en ordentlig policy kring uppdateringarna till Wear OS, och vi vet nu att det kommer en stor uppgradering varje år och åtminstone en mindre varje kvartal.

Designad för Android, men fungerar på iOS

  • Android (Google Play Store)
  • iOS (Apple App Store)

Fossil Gen 6 Wellness Edition är designad för dig med en Android-telefon. Men du kan faktiskt använda den med en iPhone om du föredrar det.

Fossil har en kompanjon-app för både Android och iOS. Det är en ny, omarbetad version som släpptes tidigare i juni tillsammans med Gen 6 Hybrid.

Du måste ha appen på din telefon om du vill uppdatera mjukvaran, ta emot aviseringar och allt annat som smartklockan kan göra. Som att synkronisera din viktiga hälsodata från träningar.

Fossil: Wear OS 3 kommer till äldre Gen 6-klockor inom kort

Samtidigt som Gen 6 Wellness Edition släpps på marknaden så kommer en uppdatering till mjukvaran i de tidigare Gen 6-modellerna.

Uppdateringen för med sig Wear OS 3 vilket är en hett efterlängtade nyheter för alla med de äldre smartklockorna på handleden.

Följande serier omfattas av uppdateringen:

  • Fossil Gen 6
  • Michael Kors Gen 6
  • Skagen Falster Gen 6

Det är alltså endast smartklockor med Snapdragon 4100+ som omfattas. Om din smartklocka har en äldre variant än så, exempelvis ur Gen 5-serien, så faller den i kylan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.