AirPlay fungerar inte med Apple TV & iOS 16

Apple TV 4K
Li Lin, Unsplash

Om du har en Apple TV till att strömma film och serier med från din mobiltelefon så kanske du märkt att AirPlay inte längre fungerar. Många användare rapporterar just nu att deras äldre Apple TV-modell inte fungerar korrekt med iPhones som använder senaste iOS 16.

Den som har en mobiltelefon med iOS 15.x eller äldre bör inte uppleva något problem. Här är allt vi känner till om problemet idag.

Apple TV-modellerna som omfattas av problemet

  • Apple TV 2
  • Apple TV 3

iOS-versionerna som är problematiska:

  • iOS 16 och senare

Så här upptäcker du problemet med AirPlay och Apple TV

Om du strömmar videoklipp från YouTube eller speglar mobiltelefonens skärm när du surfar så bör det inte vara några problem. Inte heller är det några konstigheter att kolla den där videon som du laddat ner från Facebook till din mobiltelefon.

Däremot kanske du har märkt att filmtjänster som Netflix, Apple TV+ och HBO Max inte kan strömma som vanligt via AirPlay. Eller den där köpa filmen från iTunes som du så gärna ville kolla på.

Varför fungerar inte de filmerna och serierna, men exempelvis YouTube? Problemet är med stor sannolikhet krypteringen som används vid uppspelning av DRM-skyddat material.

Problem med DRM-skyddat innehåll (Netflix, Apple TV+, m.f)

Tjänster som Netflix, HBO Max och alla andra som vill erbjuda filmer och serier via internet måste först vara godkända av filmbolagen till att göra det. Det krävs alltså en licens för varje enskild titel och den marknad som ska ha åtkomst till den.

Därtill krävs så kallad DRM-kryptering. DRM står för Digital Rights Management och är ett sätt att hindra obehöriga från att skapa digitala kopior av filmerna och serierna. Kopior som kan delas vidare via så kallad piratkopiering på exempelvis torrentsajter

Och det är just DRM-krypteringen som man tror är problemet för gamla Apple TV-modeller i kombination med senaste iOS 16.

Exakt vad problemet är vet man inte, men det är sannolikt att Apple eller tjänseleveranören bakom DRM-skyddet och hur den avkrypteras av operativsystemet har ändrats på ett sätt som gamla Apple TV-modeller inte klarar att tolka.

Oklart hur problemet ska lösas

I skrivande stund har Apple inte kommenterat problemet och det är inte fastställt om företaget ens är medvetna om att DRM-uppspelningen krånglar för användarna.

Det har inte gått ut något meddelande om att DRM-uppspelningen skulle tas bort från Apples gamla mediaspelare, och det är inte helt troligt att Apple medvetet skulle begränsa funktionerna så drastiskt utan en förvarning.

Med lite tur räcker det med en liten uppdatering till tvOS för att lösa problematiken. Om inte så blir det genast lite mer genant för Apple. Då har företaget i ett svep sparkat ut stor del av nyttan med sin mediaspelare, även om det bara är gamla modeller, för många användare – utan att berätta om det på förhand.

Apple kan i värsta fall ha tvingat massvis med användare att öppna plånboken och köpa en nyare och dyr Apple TV (eller en konkurrerande modell så klart). Men som sagt, det är inte klarlagt vad som har hänt och troligtvis är det en bugg eller något annat som stör.

Så kan du lösa problemet själv

Det finns inte mycket du kan göra för att undvika problemet. Men det finns några sätt att kringgå det helt, om du har tur och i vissa fall är villig att öppna plånboken.

  • Strömma filmer och serier från en äldre iPhone som INTE har stöd för iOS 16
  • Uppgradera dig till en nyare Apple TV
  • Använd Apple TV-appen på din TV eller mediaspelare från annan tillverkare

Vi vet, det är en tuff situation som många inte kommer att lösa förrän Apple har en officiell lösning på plats. Vi hoppas att Apple tar sig i kragen och prioriterar upp det här så att det kommer en uppdatering med iOS 16.0.4 eller direkt till tvOS.

Via iCreate

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.