Fossil Gen 5E – ny modell, gammal teknik

fossil gen 5e 2020

Har du en tunn handled och tycker att de flesta smartklockor är för stora? Då ska du ta dig en titt på nya Fossil Gen 5E. En modell som är designad för att vara mindre och tunnare än befintliga generationens Fossil Gen 5-modeller.

De stora skillnaderna mellan Fossil Gen 5E och Gen 5 är att skärmen på den nya modellen är snäppet mindre och lagringsutrymmet halverat. Skärmen har storleken 1,19 tum med pixeltätheten 328 ppi. Lagringen stannar på 4GB istället för 8GB.


Boetten är tillverkad av rostfritt stål och har en ensam knapp på sin högra sida. Armbandet är av läder och använder en standardstorlek; du kan välja vilket annat armband som helst med storleken 20mm.

Under den lilla skärmen sitter förra generationens Snapdragon Wear-processor. Kretsen introducerades år 2018 och släpptes initialt med Fossil Sport, en populär smartklocka för sin tid.

Det är synd att Gen 5E inte har nya och förbättrade Wear 4100. Vi får nog räkna med att Fossil håller på den för att göra kommande Gen 6-serien intressant senare under 2020.

Andra detaljer är att smartklockan har inbyggd högtalare och mikrofoner för samtal. Det finns inbyggt stöd för Google Pay, flera batterilägen för prestanda eller strömsnål användning, och skärmen är en always-on-variant som visar information även när den är inaktiv.

Fossil Gen 5E kostar cirka 249 USD, vilket omräknat blir runt 2 800 kronor inklusive moms. Fossil själva skeppar inte till Sverige, utan endast till Tyskland som närmast. En del svenska butiker tar in Fossils produkter i lager, och det vore inte omöjligt att se Gen 5E i butik inom en snar framtid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.