Första videon: GoPro Hero4 Black @ 720p med 240 fps

gopro hero4 black

GoPro Hero4 Black uppdateras med ny mjukvara som gör att man kan spela in i HD-upplösning med 240 fps.

Det är en klar förbättring mot de 480p som går i skrivande stund, men det hade varit mycket uppskattat om man lyckats pressa kameran till 1080p – inte minst då bildkvalitén bevisligen går ner när man skruvar upp hastigheten.

24 fps är skarpare än 120 fps

Tester visar att inspelning i 24 fps ger betydligt skarpare bild än i 120 fps med upplösning i 1080p. Detsamma gäller för 720p där videon som webbsajten Gizmodo spelade in i 240 fps har bildkvalitét som mycket tydligt är sämre än vid långsammare hastigheter.

Dock, 720p är bättre än 480p och kommer att uppskattas av många. En annan sak som är nämnvärd är att inspelningsvinklarna begränsas till endast 65 grader, ordentligt insnävning jämfört med de 180 grader som annars är möjligt.

Flera tunga nyheter

Förutom 720p i 240 fps så kommer flera andra nyheter som garanterat uppskattas av användarna. Bland annat automatisk rotering av inspelningen när kameran vänds upp och ner. Seriebildstagning i 30/6 där 30 bilder tas över 6 sekunder, timelapse där videon skapas direkt i kameran och inspelning i 2.7K med 60 fps (upp från 48 fps).

Tänk på att videon här under visar resultatet från ofärdig mjukvara, så den färdiga kanske ger något bättre bild. Vi vet dessutom inte hur Gizmodo har behandlat videon innan den lades upp på YouTube.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.