Första tv-apparaterna med 8K-upplösning kan släppas 2018

au optronics hq

Knappt har 4K blivit en standard i våra svenska hem innan lanseringen av de första, kommersiella 8K-panelerna gör sitt intåg.

Enligt tillverkaren AU Optronics står fabrikerna redo att skeppa 8K-paneler till större tv-apparater. Målet är att börja lansera panelerna under första halvan av 2018 och storlekarna är mellan 65 tum och 85 tum.

Det enda vi faktiskt vet om panelerna är att de har upplösningen 7 680 x 4 320 pixlar, och att de troligtvis kommer att kosta skjortan. Andra detaljer som ljusstyrka och kontrastförhållande är fortfarande okänt.

Liao Wei-Lun är ansvarig för AOU:s avdelning för videoprodukter. Han säger att företaget räknar med att 10 procent av alla skärmpaneler i storleken 65 tum eller större har 8K-upplösning fram till 2020.

AOU är inte ensamma om att visa upp superhögupplösta skärmpaneler i 8K. Bland annat har Samsung gjort flera uppvisningar av flaggskeppsmodellen Q9S; dock ut att nämna pris eller datum för lansering. Även LG och Sony har presenterat 8K-modeller tidigare i januari – men ingen vill prata datum.

Vilken tillverkare släpper första tv:n med 8K-upplösning?

Därför är det intressant att AU Optronics tar bladet från munnen och faktiskt nämner en tidsram för den initiala lanseringen. Om AOU är redo att massproducera är det sannolikt att Samsung, LG och Sony också är det. Frågan är bara – vilken tillverkare släpper sina första konsumentprodukter till butik?

Och kommer film- och tv-producenterna att kunna tillgodose behovet av videomaterial i 8K-upplösning? Fortfarande är utbudet av 4K-filmer på skiva begränsat, dyrt och utan något bredare intresse på marknaden; speciellt inte när filmtjänster som Netflix fortsätter att dominera (här har både 4K och HDR gått snabbt framåt de senaste åren).

Samsung har utvecklat en teknik för att låta AI skala lågupplöst video till 8K. Det kommer inte att ge samma bildkvalitet som video inspelad direkt i 8K eller som är nerskalad från ännu högre upplösningar, men det kan råda bot på den första tidens garanterade brist på videomaterial i 8K-upplösning.

Vad tror du om att 8K är på gång till butikerna? Är det rätt att släppa så högupplösta paneler när det finns utrymme för förbättringar kring 4K. Och ser du någon nytta med 8K idag? Skriv gärna en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.