Google Assistant utökas med 30 nya språk – får stöd för rutiner

Google Assistant Logo Question

Google Assistant är på väg att få stora förbättringar. Enligt Google ska den digitala assistenten lära sig rutiner och få stöd för fler språk.


Redan i oktober förra året meddelade Google att företagets digitala assistent skulle lära sig rutiner, så kallade Routines, för att underlätta användarnas arbeten. Rutiner är speciellt funktioner som kan utföra flera delmoment med ett och samma kommando.

Till att börja med handlar det om sex rutiner och redan i början på mars kan användarna börja använda dem.

En funktion som Google lyfter fram som exempel är att Google Assistant kan sätta på lampor, starta musik och spela upp viktiga påminnelser när du kommer in genom frontdörren efter en dag på jobbet. Något som inte var möjligt tidigare.

En anna nyhet till Google Assistant är stöd för platsberoende påminnelser med smarta högtalare. Om du behöver handla något på vägen hem från jobbet ber du assistenten påminna dig, och så får du en notifikation när Google Assistant märker att du lämnar din arbetsplats.


Google arbetar även med ett antal tillverkare och mobiloperatörer för smartare integration med Assistant i fler prylar.

Ett exempel är att du kan använda rösten för att starta en kamera-app med ett specifikt filter. Istället för att som idag manuellt öppna en tredjeparts app, välja ett filter och fotografera. Snart kan Assistant sköta det åt dig bara du ber den.

Google Assistant LogoFråga Google Assistant hur mycket surfpott du har kvar

Du kan även fråga om hur mycket surf du har kvar i surfpotten och andra operatörsspecifika frågor. Vad du kan fråga är upp till respektive mobiloperatör.

Slutligen har vi språkstödet som ökar med upp till 30 nya språk. När Google Assistant lanserades kunde den bara användas på engelska, idag har den utökats till att omfatta japanska, franska, tyska, spanska, koreanska, italienska och portugisiska. Och nu kommer ytterligare 30 språk som ännu inte bekräftats vilka de är.

Google säger dock att de tillsammans täcker 95 procent av alla Android-användare, så förhoppningsvis omfattas svenskan avstödet. Senast vid årsskiftet 2018/2019 ska alla språkstöden vara på plats.

En praktisk detalj är att du kan välja flera språk samtidigt om du vill. Perfekt om du är tvåspråkig, eller bara vill dra nytta av alla funktioner med engelska språkstödet som det svenska inte får.

Vad tycker du om alla förbättringarna och nyheterna? Skriv en kommentar och berätta i kommentarsfältet!