Första filmen i 8K på YouTube – Ghost Town

youtube-8k-ghost-towns

Google har introducerat stöd för 8K-upplösning på YouTube.

Den otroligt populära videosajten har sen 2010 kunnat spela upp 4K-videor och nu får vi även stöd för 8K. Redan har ett antal videor laddats upp för de lyckliga få som faktiskt har kapacitet att spela upp dem.

En av videorna som finns tillgänglig heter Ghost Town och den har spelats in med videokameran Red EPIC Dragon 6K. Den klarar visserligen inte 8K men med hjälp av Adobe After Effects har man i efterhand klippt ihop materialet för att nå 8K-upplösning.

Enorma bildfiler

För att ge en liten bild av skillnaden mot full-HD kan nämnas att 8K som lägst får ha upplösningen 7 680 x 4 320 pixlar. Det betyder att varje enskild bild har storleken 33,2 megapixel vilket är betydligt mer än vad de allra flesta digitalkameror klarar. Den maximala storleken för 8K är i sin tur 8 192 x 8 192 pixlar vilket betyder bilder på 67 megapixel.

Tänker er nu att strömma 8K-video till datorn och sedan spela upp den utan att drabbas av diabildsvisning. Lycka till säger vi på Tekniksmart.

Vad finns det då för videokameror som stöder 8K direkt ur kameran? Jo det finns faktiskt några modeller men de är stora, extremt dyra och ännu dyrare.

Fyra videokameror för 8K

Det här inte på något sätt lättviktare utan varje modeller är absoluta tungviktare. Man kan ju alltid fråga sig själv vad nyttan med är om ingen kan spela upp 8K, än mindre redigera råmaterialet som okomprimerat? Svaret är enkelt – man behöver inte spela in i 8K utan 6K, 4K eller så lågt som full-HD om det skulle behövas.

Många fördelar med 8K

Givetvis försvinner fördelarna med högre upplösningar men valen finns där. Anledningen till att man vill spela in i så hög upplösning som möjligt är möjligheten att antingen skala ner bilden för ett skarpare resultat eller beskära bilden utan att förlora bildkvalitet. Det är även enklare att göra panoreringar och zooma in områden utan att försämra resultatet.

Det finns ytterst få 4K-titlar i filmhyllan och ännu dominerar försäljningen av vanliga tv-apparater i full-HD. Räkna inte med att 8K gör något större intåg (eller ens överhuvudtaget) de närmast två-tre åren.

Tills dess, titta gärna på Ghost Town och gå så högt upp i upplösning ni bara kan. Det är riktigt bra kvalitet, eller vad tycker ni själva?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.