Nya Google Chrome snart här – kraftiga batteriförbättringar

Google Chrome


Nya Chrome ger längre batteritider

Google har kritiserats hårt den senaste tiden för att webbläsaren Chrome inte håller måttet.

Jämfört med konkurrenternas webbläsare är Chrome visserligen prestandarik men otroligt ineffektiv gällande minneshantering. Bärbara datorer rekommenderas inte köra Chrome då batteritiderna försämras med flera timmar i värsta fall – något som nu fått Google att reagera.

I ett meddelande berättar företaget att man tar till kraftfulla åtgärder för att göra Chrome bättre, bland annat genom förbättrad hantering av Adobe Flash som påstås vara en av bovarna i batteridramat.

Nyheten som introduceras är att Chrome nu kan hantera Flash på ett smartare sätt och stänger av uppspelning när den är onödig. Tekniken minskar antalet cpu-cykler som behövs vilket sparar på batteriet. Detta gäller så klart främst mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer men ger även lägre påfrestning för stationära datorer.


Optimerad tabbhantering

Andra förbättringar är justeringar kring hur inaktiva tabbar hanteras i Chrome.

Hittills har alla tabbar renderats med samma prioritet, något som ändras i framtiden. Inaktiva tabbar får lägre prioritet vilket frigör resurser. Google-sökningar använder nu endast 0,1 procent av datorns cpu-kapacitet, ned från 0,3 procent. En minimal ändring kan tyckas men här gäller verkligen många bäckar små.

Google har implementerat flera liknande justeringar för olika scenarion där man minskar antalet uppvakskommandon till processorn. I det stora hela kan vi vänta oss stora och välkomna förbätringar som underlättar för alla med mobila enheter.

Safari är bättre för OS X

Speciellt för de som har en Mac-dator där Safari är långt före Chrome på batterifronten. Google jämför Chrome med Safari och menar att egna webbläsaren nu är i fas med Apples webbläsare. I skrivande stund rör det dock endast beta-versioner, så hoppa inte på tåget riktigt än.

Inom en snart framtid kommer ”nya” Chrome att släppas i sin färdiga version. Vi rekommenderar att man avvaktar med Chrome tills den är färdig.