Första detaljerna om Surface Pro 5 är avslöjade

Microsoft Surface Pro 4

De första detaljerna kring kommande Surface Pro 5 har avslöjats. En ny Windows-tablet som ersätter befintliga Surface Pro 4 utan att erbjuda några omvälvande förbättringar; dock med potential att locka tack vare en mängd nya komponenter.


Bland annat ska Surface Pro 5 använda nya generationens Intel Kaby Lake-processorer med ökad prestanda och bättre energieffektivitet. Bara det ett stort steg upp från Surface Pro 4 som har Intel Skylake-processorer från 2015.

Surface Book som bara nyligen nått svenska marknaden använder också Intel Skylake, och med ett extremt pris jämfört med Surface Pro-serien blir det svårt att rättfärdiga den modellen till andra än de mest inbitna Windows-entusiasterna.

Vidare ska Surface Pro 5 behålla samma laddningskontakt som tidigare vilket betyder att Microsoft i så fall inte byter från DisplayPort till USB-C. Företaget har tidigare sagt att de tänker hålla sina tillbehör bakåtkompatibla, så det är egentligen ingen nyhet för många.

Bloggaren och teknikvetaren Paul Thurrott har sagt att det inte sker några dramatiska förändringar med Surface Pro 5. Det vore inte förvånande om Microsoft väljer att bara förbättra det som inte är optimalt och hålla sig till beprövade designval


Alla innovativa nyheter kommer med all sannolikhet att introduceras när Surface Book 2 släpps senare i år. Kanske tillsammans med Surface Pro 5, men det återstår att se.

Surface-evenemang under våren 2017

Intel Kaby Lake och samma laddningskontakt som tidigare, hur kan det vara nyheter? Borde inte det vara uppenbart egentligen, och var är alla andra detaljer?

Under våren väntas Microsoft hålla i ett evenemang med Surface-tema. Företaget har redan bekräftat att Surface Book 2 inte kommer att visas där, men Surface Pro 5 och eventuellt Surface Phone är att vänta.

Första generationens Surface Book släpptes under oktober 2015 och det är hög tid att Microsoft lanserar nya generationens modell. Speciellt med tanke på vilka priser Microsoft kräver.

Webbsajten ZDNet tror att Microsoft har en helt ny kategori med Surface-produkter att visa upp, DigiTimes i sin tur har sen tidigare rapporterat att Surface Book 2 skulle presenteras under april månad, något som inte ser ut att bli av.

Frågan är vad Microsoft egentligen har planerat? Vad tror ni?