FLAC-stöd kommer till Windows 10 för smartphones

Windows 10 Dator Smartphone


Bättre ljudupplevelse i Windows 10

Många audiofiler som kräver den bästa ljudkvalitén uppskattar formatet FLAC för sina utmärkta egenskaper. När musik komprimeras kan man spara in upp till 60 procent av originalfilens storlek medan uppspelning är helt förlustfri då dekomprimering återställer det exakta originalet.

Idag måste man ladda ned speciella program eller kodekar (tänk drivrutiner för olika filformat) för att kunna spela upp FLAC, men detta är på väg att ändras med lanseringen av Windows 10.

Både smartphones & tablets

Enligt Microsoft-profilen Joe Belfiore kommer Windows 10 för telefoner och tablets att få inbyggt stöd för FLAC-formatet.

Redan i februari kommer den första testversionen av nya operativsystemet för mobila enheter, men först några månader senare kan vi vänta oss det första implementerade stödet.


Sen tidigare vet vi även att MKV får inbyggt stöd i Windows 10 för datorer. Huruvida samma stöd kommer till telefoner och tablets återstår att se, men skulle så ske kommer Microsoft att få många nya fans där ute.

Free Lossless Audio Codec

FLAC, eller Free Lossless Audio Codec som förkortningen står för, är ett helt öppet format som får användas av alla – till skillnad från andra kända format som MP3 och WMA. Det finns stöd för flera ljudkanaler, exempelvis stereo och surround i 5.1-ljud.

Även om FLAC generellt anses ge den bättre ljudupplevelsen så ska man givetvis veta att resultatet inte är bättre än originalet som spelas upp. Tar man direkt från en CD-skiva till FLAC får man utmärkt ljud, men dåliga inspelningar låter inte bättre för att formatet är bra.