Fjärrkontroll till Apple TV – ett bättre alternativ 2020

fjarrkontroll apple tv function101 2020 2
© Function 101

Den minimalistiska fjärrkontrollen till Apple TV har fått en hel del kritik genom åren. Om du vill byta ut den finns nu ett bättre alternativ för bara några hundralappar.

Tillbehörstillverkaren Function 101 har nämligen släppt en ny, omarbetad fjärrkontroll till det populära mediacentret. Det är en lite större variant med en rad extra knappar för bättre kontroll och styrning.


Det finns totalt 12 knappar och ett styrkors. Högst upp hittar vi på/av- och menyknappen. Under den ett fyrvägsstyrkors med en OK-knapp i mitten.

fjarrkontroll apple tv function101 2020 1
© Function 101

Vi hittar även volym- och programknappar samt en muteknapp precis under det. Längst ner finner vi sex knappar för att styra uppspelningen – hoppa bakåt/framåt, stoppa, starta/pausa och spola bakåt/framåt.

Inga konstigheter alltså, och du slipper äntligen den där pekplattan som originalfjärrkontrollen har.

Nämnvärt är att nya fjärrkontrollen från Function 101 inte har stöd för Siri. Du kan alltså inte röststyra din Apple TV utan originalfjärrkontrollen. Å andra sidan, vem röststyr sin Apple TV ändå?

fjarrkontroll apple tv function101 2020 3
© Function 101

Cirkapriset är 29.95 USD, eller cirka 330 kronor inklusive moms. Med frakt stannar priset på totalt 550 kronor. Det kan jämföras med Apples egna Siri Remote som kostar extrema 750 kronor. Utmaningen? Tillverkaren skeppar inte sin nya fjärrkontroll till Sverige än. Däremot Danmark, UK och Tyskland, för att nämna några marknader.

Och i värsta fall kan du även använda din iPhone (om du har en) för att styra din Apple TV den vägen. Det sparar några kronor när du tappar bort din Siri Remote, men är inte lika praktiskt så klart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.