Fitbits kommande smartklocka kan sakna Spotify-app

Fitbit Blaze Purple

Fitbit är i full gång med att utveckla en egen smartklocka som ska konkurrera med Apple Watch och de otaliga Wear-modellerna för Android. Den senaste tiden har det varit väldigt tyst kring Fitbit, men nu öppnar företaget lite på locket.


Fortfarande vet vi inte hur hårdvaran ser ut eller presterar, men Fitbit har åtminstone bekräftat att det kommer att finnas stöd för tredjepartsappar och ett ”app-galleri” för klockan. En välkommen nyhet då applikationer ofta driver intresset och den fortsätta utvecklingen framåt.

Kort efter lanseringen ska det finns ett SDK-paket tillgängligt för alla som vill skapa egna applikationer. Med den kan utvecklare skapa appar som är kompatibla med både Android och iOS om de vill.

Så långt låter det givetvis trevligt, men företaget vägrar kategoriskt att kommentera hur smartklockan kommer att se ut eller fungera. Inte heller när en lansering är tänkt, vilka parter som är med och tillverkar enheten eller ens vilka tredjepartsappar som kommer att finnas med från start.

Det enda vi fått höra om applikationer är att Spotify kan vara ur leken vid lanseringen och att Pandora tar platsen istället. Ett hårt slag för oss i Sverige där Spotify dominerar totalt för strömmad musik.


Andra detaljer som det ryktas om kring hårdvaran är inbyggd GPS, ljusstark skärm på hela 1 000 nit och boett i aluminium. Tyvärr är det också allt. Fitbit måste leverera på precis alla punkter; från varje minsta komponent hela vägen till den slutgiltiga prislappen för att nå framgång. Åtminstone på iOS-sidan där Apple håller totalt dominans.

Fitbit kommer aldrig att få samma möjligheter till integration som Apples egna Watch. Och därför kommer deras smartklocka aldrig att få samma genomslag som Apple Watch. På Android-sidan däremot är det lättare med större möjligheter till integration och antalet prisvärda klockor är få.

Frågan är nu vad prislappen blir, vilken hårdvara Fitbit erbjuder och hur stor tillgängligheten blir. Vad tror ni?