Fitbit slutar jaga konkurrenten Jawbone i USA — lägger ner importkrav

Fitbit Jawbone aktivitetsarmband

Fitbit har länge jagat konkurrenten Jawbone och försökt förmå denne att sluta sälja vissa produkter på den amerikanska marknaden. Detta då Fitbit menar att Jawbone inkräktar på flera av deras patent. Nu kommer dock uppgifter om att Fitbit har lagt ner stridsyxan, åtminstone temporärt.

Anledningen till att Fitbit slutat jaga sin konkurrent kan vi bara gissa oss till då det inte finns någon officiell förklaring. Läser man mellan raderna på vad Fitbit skriver till US International Trade Commission verkar det handla om att Jawbone inte längre ses som ett hot mot Fitbit.

Vi vet sen tidigare att Jawbone har haft det mycket svajigt, både inom företaget och på marknaden i de kategorier där företaget har produkter. Så svajigt att Fitbit menar att aktievärdet är noll och att Jawbone antingen har ansökt om konkurs eller inte kan betala sina kreditgivare.

Det sistnämnda om konkurs är dock något Jawbone inte har gått ut med, så huruvida det stämmer eller inte återstår att se. Det verkar i alla falla som att Jawbone har nog med kapital för att driva en rättslig process mot Fitbit i Kalifornien, en process som är planerad att köra igång i 2017.

”Fitbit has moved to drop its patent case against Jawbone, which had been set for trial in the International Trade Commission in March. By dismissing this action, Fitbit is no longer seeking to block importation of Jawbone devices, including Jawbone products in development. Jawbone believes this case — involving patents already found once to be invalid — should have been dismissed long ago by Fitbit. Fitbit’s pursuit of these baseless claims for so long was to burden Jawbone– an issue to be raised in Jawbone’s antitrust claim against Fitbit. Jawbone’s trade secret case in California state court against Fitbit will move forward to a jury trial in 2017.” — Jawbone om att Fitbit lägger ner sina importkrav

Det ska bli spännande att se om Fitbit faktiskt lade ner sin strid mot Jawbone för att de ser sin konkurrent som ett icke-hot, eller om Fitbit insåg att de inte kunde vinna striden. Det behövs konkurrens på marknaden, även för aktivitetsarmband, det är viktigt att Jawbone håller sig aktiv och fortsätter innovera för att sätta press på Fitbit.

Störst press lär dock komma från tillverkare av smarta klockor, så kallade smartwatches, där Apple och Huawei är två av de största aktörerna. Även Garmin är ett hot med sina populära sportklockor. Priserna är högre, men funktionaliteten är samtidigt mycket högre. Om Fitbit kan stå sig mot superjättar som Apple får tiden utvisa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.