Fitbit Ace – aktivitetsarmband speciellt designat för barn

fitbit-ace-promo

Modellen heter Ace och börjar skeppas till butikerna under maj månad. Prislappen landar kring tusenlappen. Modellen finns i två färger – Power Purple och Electric Blue.

  • Har alla de vanliga funktionerna i aktivitetsarmband
  • Riktar sig till barn och ungdomar mellan 8 och 17 år
  • Vädertålig design och OLED-skärm
  • Skärpt föräldrakontroll där vuxna kan styra innehållet i produkten

Fitbit Ace har alla de vanliga funktionerna som traditionellt finns i ett aktivitetsarmband. Som aktivitetsmätning och sömnspårning. Armbandet kan anslutas till telefoner med Android och iOS för att synkronisera data.


Det som särskiljer Fitbit Ace från ett vanligt aktivitetsarmband är att funktionerna kan styras av föräldrarna. Barnet som använder armbandet får ett separat, speciellt konto som styrs av ett familjekonto.

När barnkontot är aktiverat får barnet tillgång till framgångsmätningar (badges), statistik och inställningar via ett läge kallat ”Kid View”. Föräldrarna har också tillgång till allt detta och kan kontrollera åtkomst samt statistik.

Fitbit Ace använder en OLED-skärm, precis som storebror Charge 2. Den är vädertålig och klarar en mindre mängd väta utan problem. Batteritiden är upp till fem dagar och om barnet är stillasittande för länge kan armbandet påminna om att användaren ska röra lite extra på sig.

Tävla mot familj och vänner

En funktion som Fitbit har lyfta fram med tidigare modeller är möjligheten att tävla mot andra Fitbit-användare. Skaffa ett aktivitetsarmband, koppla den mot ett Fitbit-konto och hitta andra som gjort samma sak. Därefter kan ni se vem som har gått längst och varit mest aktiv.

Skillnaden här är att barnet inte kan dela lika mycket information som vuxna. Exempelvis går det inte att dela summeringar över träningar eller bilder i ett Instagram-liknande flöde som vuxna kan. Anledningen är att Fitbit vill skydda den integritet som barnen har och säkerligen styra undan från ett explosivt minfält av kritik som kan uppstå om de gör minsta lilla fel med datadelning om barn.

Designen på Fitbit Ace är tagen direkt från befintliga Alta. Ett medvetet val enligt tillverkaren som hellre återanvände en fungerande design som kunde anpassas för barn, snarare än att arbeta fram ett helt nytt koncept. Smart drag av Fitbit då Alta har en välfungerande och tunn design som är väl lämpad för små handleder.

fitbit charge 3

För dig som är vuxen – Fitbit Charge 3

För vuxna är Fitbit Charge 3 ett betydligt bättre val med större armband och fler funktioner. Marknadens idag kanske bästa alternativ med stor OLED-skärm och lång batteritid på sju dagar.

Läs mer om Fitbit Charge 3 här.

Dessutom gör valet att användarna enklare kan gå över till en modell för vuxna och få samma känsla som tidigare.

Om Fitbit Ace kan bli en succé återstår att se, men de är inte ensamma om att försöka slå sig in i kategorin för smarta träningsprylar för barn. Garmin gjorde det med Vivifit Jr under 2016 och LeapFrog LeapBand likaså. Båda var billigare än Ace men lyckades aldrig göra något större avtryck på marknaden.

Det här måste du veta om Fitbit Ace

Är Fitbit Ace vattentålig / vattentät?

Fitbit Ace är vattentålig och klarar såväl regn som stänk. Däremot är aktivitetsarmbandet inte vattentätt. Det betyder att du inte kan doppa det i vatten, duscha eller simma med aktivitetsarmbandet.

Kan jag byta armbandet på Fitbit Ace?

Ja, det är möjligt att byta armbandet på Fitbit Ace. Det finns officiella band direkt från Fitbit och ett större urval från tredjepart. Vad du väljer handlar helt om personliga preferenser och om du vill spara några kronor på att inte köpa de officiella banden.

Kan jag använda Fitbit Ace som vuxen?

Nej, du kan även använda Fitbit Ace som vuxen. Däremot är aktivitetsarmbandet inte designat för vuxna. Många funktioner är anpassade för barn, exempelvis anslutningen till familjekonto och kontroll av funktioner för vuxna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.