Firefox OS – ställ in appbehörigheter individuellt

mozilla-firefox-os-logo

Firefox OS – ändra individuella behörigheter för appar

Mozilla tar en spännande väg i utvecklingen av mobila plattformen Firefox OS. Redan idag kan man vid installationen av webbappar begränsa dem genom att vägra behörigheter som de begär. Från och med version 2.1 av Firefox OS blir det dessutom möjligt att lägga in begränsningar för individuella webbappar i efterhand.

Det här är ljusår från vad Android och IOS klarar där man antingen måste acceptera samtliga behörigheter för en app eller låta bli att installera.

Inte minst då man med Firefox OS även kan ställa in så att apparna man kör måste begära tillåtelse för de behörigheter som behövs – varje gång man kör en app. Eftersom det rör sig om webbappar så fungerar de som i en vanlig webbläsare och därför är det enkelt för Mozilla att erbjuda den här typen av funktionalitet.

Hakar Apple och Google på?

Personligen anser jag att det är ett genialiskt drag för att locka användare och värna om den personliga integriteten hos användarna. Laddar man ned ett SMS-program som ser praktiskt ut men litar inte på att den vill använda kamera eller telefonfunktion? Bara att neka de behörigheterna så kan man varken ta bilder eller ringa samtal, exempelvis.

Det här är den typen av utveckling som Apple och Google borde ta till sig med IOS och Android. Med all sannolikhet lär det här inte sprida sig den närmaste tiden, men med lite tur förstår storföretagen vikten av vad Mozilla gör med Firefox OS.

Skulle den här typen av funktionalitet vara något för dig? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.