Nokia HERE – snart i din telefon från Samsung


nokia-here-samsung-galaxy

Nokia HERE kommer inom kort att finnas på telefoner och smarta armbandsur från Samsung.

De båda företagsjättarna har skrivit avtal om att ta den utmärkta karttjänsten HERE till Galaxy- och Gear-märkta produkter i den sydkoreanska tillverkarens produktutbud.

Saamsung har länge önskat distansera sig från Google och efter storsatsningen på Tizen-plattformen så tar man nu ytterligare ett steg för att öka avståndet till Mountain View-företaget.

Med Nokia HERE får man en komplett navigatorlösning med kartor som kan laddas ned för offlinenavigering, antingen för olika regioner eller hela länder. Det finns givetvis turn-by-turn, sökfunktion och mer.

Har man internetanslutning finns även funktioner som trafikinformation och liverapportering av kommunaltrafik som tåg, bussar och tunnelbana.

nokia-here-samsung-gear-s

De smartwatches som får Nokia HERE är de som använder Tizen-plattformen. Det betyder alltså Gear S, Gear 2, Gear 2 Neo samt Galaxy Gear. Utöver det så kommer ett antal Galaxy-telefoner att få karttjänsten, dock utan närmare information om det är utvalda modeller eller alla i serien.

Valet av att lämna Google Maps och istället slå sig ihop med Nokia är ett djärvt drag av Samsung och faktiskt lite oväntat. Samsung har kritiserats för att vara en alltför stor aktör inom Android-kategorin och Google har i sin tur kritiserats för att dominera med Android – de har alltså för stor makt på sina respektive håll.

Medan Samsung vill gå över allt mer till Tizen för att inte vara beroende av Google vill den sistnämnda istället arbeta för att behålla sin största partner inom mobila sektorn. Hur det kommer att gå i framtiden återstår att se, men man kan ju undra hur Google tänker just nu kring Nokia HERE och Samsung.