Firefox får kraftfulla uppdateringar – blir mer lik Chrome


firefox-41-tekniksmart-osx

Blir allt mer lik Google Chrome

Det är en stor uppdatering som är på gång med kraftfulla förbättringar kring bland annat tillägg, så kallade extensions eller add-ons. I framtiden ska dessa vara kors-kompatibla på ett sätt som Chrome och Opera redan implementerat, något som tvingar många utvecklare att skriva om sina tillägg.

Med ett nytt API kallat WebExtensions ska det bli enklare än någonsin att göra tillägg som kan användas i de större webbläsarna utan att behöva skrivas om för varje webbläsare. Detta sparar tid för utvecklarna och gör det enklare för användare att ta del av sina favorittillägg över flera plattformar.

Detta gäller även Microsoft Edge som använder Chromes modell för hantering av tillägg när stödet släpps till webbläsaren senare i oktober. Ett stöd som är hett efterlängtat då Microsofts webbläsarserie saknat vettigt tilläggsstöd i alla år.

En annan nyhet som Mozilla introducerar till Firefox är att alla tillägg måste signeras och valideras av Mozilla från version 41 av webbläsaren. I praktiken betyder det ökad säkerhet för användarna med färre sårbarheter som kan uppstå när ingen har kontroll över vad som laddas in i webbläsaren. No more!


Tabbar och tillägg blir oberoende av varandra

Slutligen kan vi nämna att Mozilla tänker använda sig av en teknologi som kallas Electrolysis som gör varje tab och tillägg i webbläsaren fristående. Skulle en tab krascha är det bara den som stängs ner och resten av webbläsaren berörs inte. Slut på krascher som sänker hela webbläsaren alltså och det är mer än välkommet.

Även Electrolysis kan tvinga utvecklare att skriva om sina tillägg. Mozilla sätter en hel del krav på utvecklarna och det kan kortsiktigt vara negativt för användarna som gjort sig beroende av tillägg som sällan uppdateras. Räkna dock med att alla större tillägg snabbt kommer få stöd och fungera utan problem.

Kraftfull och spännande framtid för Firefox

Mozilla har påbörjat något riktigt stort med Firefox 41. Om det räcker för att på allvar kunna hota Google Chrome återstår att se men det är spännande att se alla nyheter som kommer.

Vi kan inte vänta oss något svar från Microsoft som med Edge redan har stakat ut framtiden för Redmond-företagets webbläsare, Google däremot är mer öppen för nyheter och kanske får vi något spännande under företaget stora nyhetspresentation för media den 2 september.


Läs mer

Mozilla is making major changes to Firefox that make it more like Chrome (neowin.net)

The Mozilla Blog (mozilla.org)

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.