Firefox 66.0.4 löser certifikatproblem som plågat användare

mozilla-firefox-logo-blue-bg

Mozilla har släppt uppdateringen Firefox 66.0.4. Den gör att den senaste tidens kaos med felande tillägg nu ska vara ur världen. Här kan du läsa mer om vad som hänt.


På grund av ett problem med certifikat i webbläsaren Firefox slutade en hel mängd tillägg att fungera. Mängder av användare flockade till Reddit och olika forum för att ventilera sin ilska – och nu har Mozilla ett svar.

Mozilla Firefox 66.0.4 löser certifikatproblemet

Den 3 maj 2019 slutade ett av certifikaten som behövs för att tillägg ska kunna användas att fungera.

Problemet med certifikatet löstes den 5 maj med Firefox 66.0.4 som pushas ut till användare på alla plattformar där tillägg fungerar. Bland annat Windows, macOS och Android.

Detta är också enda nyheten med Firefox 66.0.4. Inget annat har gjorts, så det är en ren buggfix av enklaste slag.


Fortfarande vissa problem med tillägg i Firefox

Även om Firefox 66.0.4 löser problemen för de flesta tilläggen så är det några som fortfarande inte fungerar.

I ändringslistan till uppdateringen står fyra punkter med problem som fortfarande måste lösas.

  • Ett litet antal tillägg kanske inte visas i about:addons och saknar stöd i webbläsaren. Informationen till dessa är inte förlorad, allt du behöver göra för att hämta ut din data är att ominstallera tillägget.
  • Om du använder tillägg med container-funktionalitet kan de ha förlorat viss sajtdata och dina konfigurationer. Det betyder att du kanske behöver ställa in dem igen på nytt.
  • Teman i Firefox kanske inte har återaktiverats automatiskt. I de fallen måste du själv aktivera dem manuellt igen. Det gör du via about:addons i adressfältet.
  • Hemskärmen och sökinställningar som ändrats av tillägg kan ha återställts. I de fallen måste du själv ställa in allt på nytt igen.

Det finns alltså en hel del att göra för vissa användare.

Snabbfix för certifikatproblemet

Innan Firefox 66.0.4 släpptes hade Mozilla en snabbfix som fungerade för delar av användarskaran.

Den som kryssat för alternativet ”Tillåt Firefox att installera och köra studier” i about:preferences#privacy kunde gå runt certifikatproblemet i Firefox.

För de flesta är det en fungerande och praktisk lösning. Men den som är mer integritetsmedveten och inte vill skicka data till Mozilla bör inte kryssa för den, och har säkert inte gjort det heller.