Firefox 50 är släppt — allt nytt i nya webbläsaren

mozilla firefox 50

Mozilla har släppt Firefox 50 och med det nått en stor milstolpe för den populära webbläsaren. Nya versionen har kraftigt förbättrad uppstart och en mängd nya funktioner som ska underlätta för användarna.


Firefox 50 var egentligen tänkt att släppas tidigare under november månad, men efter viss fördröjning påbörjades utrullningen till Windows, macOS och Linux under mitten på samma månad. Förseningen var tacksamt nog inte helt utan något positivt, den gav utvecklarna på Mozilla tid att fixa en allvarlig bugg i SDK-modulen för addons till webbläsaren.

Buggen gjorde att uppstarten av Firefox fördröjdes kraftigt när användaren hade mängder av tillägg som behöver laddas. En kodfix senare och Firefox 50 är fri från problemet som drabbat mängder av användare världen över — och resultatet är minst sagt uppskattat. Enligt Mozilla ska användare med tillägg i Firefox kunna se upp till 65 procent (!) snabbare uppstart. De som inte kör några tillägg får nöja sig med 35 procent snabbare start, inte illa bara det.

Andra förbättringar som följer med Firefox 50 för desktop är förbättrat nerladdningsskydd för körbara filer på Windows, macOS och Linux, fler webbsajter kan nu spela upp video med WebM EME utan att tillägg behövs, WebGL kan nu användas på mer än 98 procent av användarna som kör Windows 7 eller nyare och sökfunktionen har förfinats.

Många förbättringar för utvecklare

Även utvecklare har fått sin beskärda del av nyheter att ta del av. Bland annat listar Mozilla tre ändringar för HTML, åtta för CSS och tre för JavaScript. Inget för den vanliga användaren men nyttig läsning för den som gärna knackar kod och petar i egna webbsajter. Även utvecklarverktygen i Firefox 50 har förfinats, precis som en mängd andra delar för mer professionellt bruk. DOM, WebGL, WebRTC, Web Audio API — om du kan dem på dina fem fingrar, då behöver du läsa den här ändringsloggen.


Nyheterna för Firefox 50 till Android och iOS ser inte lika imponerande ut. Endast två saker har introducerats för Android; stöd för HLS-videor som överliggande spelare och mindre förenklingar i gränssnittet. För iOS stöds nu möjligheten att ånga stängda tabbar, långtryck på backåt/framåt gör att du snabbt går genom historiken och du kan nu lägga till fler sökmotorer för olika webbsajter.

Här laddar du ner Firefox 50

Ladda ner: Firefox 50.0 for Windows | Firefox 64-bit | ~50.0 MB
Ladda ner: Firefox 50.0 for Linux | 54.9 MB
Ladda ner: Firefox 50.0 for MacOS | 82.3 MB

Använder du Firefox som din primära webbläsare, eller föredrar du kanske Google Chrome, Microsoft Edge, Opera eller Apple Safari? Berätta gärna vad du helst använder.