Använder du Office 2007? Då bör du snart uppgradera till nyare Office-versioner

microsoft office 2007 logo

Om du använder Office 2007 är det snart läge att uppgradera till en nyare version. Under nästa år avslutar Microsoft stödet för den gamla Office-versionen vilket betyder att inga fler uppdateringar kommer att släppas.

I praktiken innebär det att eventuella buggar och sårbarheter som identifieras inte kommer att fixas, vilket i sin tur leder till att din dator kan öppnas upp för hackerattacker och annat otyg som nyttjar sårbarheterna. Då Office 2007 sträcker sig tillbaka till 2006 bör de flesta ha uppgraderat med åtminstone Office 2010 eller nyare, men många företag sitter fortfarande på det nu tio år gamla Office-paketet.

Enklast för vanliga privatanvändare är att skaffa en månads- eller årlig prenumeration på Office 365. Företagskunder som kanske är beroende av Office 2007 har det kanske inte fullt lika lätt. Tidigare har Microsoft erbjudit en möjlighet till förlängt stöd via olika avtal, men nytt för i år är att några sådana avtal inte kommer att erbjudas. När stödet dras in lämnas såväl privatpersoner som företag i kylan.

Uppdateringar slutar att skickas ut och kunder kan inte längre kontakta Microsoft för hjälp med Office 2007. Det gäller inte bara Word, Excel och PowerPoint utan även de professionella delarna som Exchange Server, SharePoint Server och Lync Server. Tacksamt nog slutar inte stödet den 1 januari 2017 utan det dröjer ytterligare några månader.

Microsoft Exchange 2007 med Service Pack 3 har sitt slutdatum i april 2017 medan Office 2007 med Service Pack 3 når sitt slut i oktober samma år. Och det är svårt att inte förstå varför Microsoft tillslut drar pluggen för de gamla tjänsterna. Det har gått tio år sen lanseringen och någon gång måste kunderna förstå att det finns en väg framåt. Ett företag som Microsoft har en extrem kodbas att underhålla, de behöver inte Office 2007 som ett gammalt spöke från tidigare dar.


Önskan att fler börjar använda Office 365

Samtidigt finns givetvis en önskan om att fler ska ansluta sig till Office 365 vilken är prenumerationsbaserad. Det finns stora pengar för Microsoft att hämta i varje företagskund som gör övergången. De som har sedan länge färdigbetalda versioner av Office kostar visserligen inget för Microsoft, men det finns nästan inga pengar att hämta heller. Precis som med Windows 10 har framtoningen varit aggressiv för att locka kunderna, och med Office 365 har företaget lyckats väl med att få över gamla kunder.

Om man inte vill betala för Office 365 finns andra lösningar som kan vara värda att titta närmare på. Google G Suite, även kallat Google Apps tidigare, är ett utmärkt alternativ till en låg kostnad (gratis för privata användare). Det finns även en mängd programsviter med Office-liknande funktionalitet som är gratis att ladda ner och använda, dock utan fördelen att vara tätt knutna till molntjänster och dylikt.

Vad föredrar du att arbeta i för kontorsprogram. Office 365, en äldre version, eller kanske Googles lösningar? Kommentera gärna här under och berätta vad du föredrar.

Läs mer om nyheten på webbsajten Zdnet.com

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.