Apple lagrar din samtalshistorik i fyra månader — säkerhetsföretag varnar

Apple iPhone 7

Apple kan lagra information om alla dina samtal — både inkommande och utgående — under en period på upp till fyra månader. Det säger ett ryskt säkerhetsföretag som i en rapport skriver att detta gäller alla sålda iPhone-telefoner med iCloud aktiverad.


Säkerhetfirman som heter Elcomsoft har noterat att när iCloud är aktiverad på en iPhone synkroniseras och sparas information om alla samtal. Det innefattar bland annat telefonnummer, datum och hur länge samtalen pågick. Det sparas även missade samtal, FaceTime-aktiviteter och samtal från applikationer som nyttjar “Call History”-funktionen i iOS 10 — exempelvis Facebook, Messenger Skype och WhatsApp.

Om du inte vill att Apple ska spara dina samtal på det här sättet finns bara en enda lösning. Att avaktivera iCloud. Det Cupertino-baserade storföretaget har svarat på kritiken om de sparade samtalen och menar att det rör sig om en bekvämlighet för användarna.

— Vi erbjuder synkroniserad samtalshistorik som en bekvämlighet för våra kunder så att de kan återkoppla med samtal från alla sina enheter. Informationen sparas krypterad med ett användarlösenord och tillgång till iCloud-data, inklusive backups, kräver ett Apple ID och lösenordet, sade en talesperson för Apple.

Så långt kan tyckas att allt ändå känns bra och säkert. Det är inte fel att se sin samtalshistorik på flera enheter när det behövs, och allt påstås vara krypterat och skyddat av lösenord. Men om man ser på det med ögonen från en tidigare FBI-agent hamnar allt i en helt annan dager.

Ovanligt att Apple sparar data så länge

Robert Osgood är just det och han menar att Apples tillvägagångssätt med att lagra informationen i upp till fyra månader gagnar myndigheter lika mycket som användarna. Enligt honom är det mer brukligt inom telecomvärlden att spara data under 30 till 60 dagar, inte fyra månader. Anledningen är att de inte vill spara data mer än precis nödvändigt.


Apple däremot verkar tänka annorlunda. Och frågan är om företaget medvetet gått med på att spara all den data som lagras. Enligt säkerhetsexperten Jonathan Zdziarski som specialiserat sig på iOS kan det hela vara resultatet av en lat utvecklare på Apple.

— Jag misstänker att det troligtvis handlar om ett utvecklarproblem som handlar om hur enheterna hanterar när du svarar på samtal i din telefon eller på datorn med FaceTime. De [Facebook] måste kunna synkronisera stora mängder samtalsdata. Jag misstänker att den mjukvaruingenjör som skrev den biten troligtvis bestämde sig för att bara lagra allt på iCloud Drive. Jag är övertygad om att det inte var helt genomtänkt från början, sade Jonathan Zdziarski i en intervju.

Personligen tycker vi på Tekniksmart att du inte behöver gå i taket för det här. Att Apple lagrar din samtalshistorik är inga konstigheter och om du sysslar med kriminella aktiviteter, ja då kanske du helt enkelt bör använda en mobiltelefon som inte är från Apple.

Vad har du för tankar kring hela den här nyheten? Kommentera gärna och berätta vad du tycker om lagringen.

Läs mer på BGR och 9to5mac.