Finns Putin på Twitter? Ryska regeringskonton aktiveras igen

Twitter Blue

Twitter tillåter nu att ryska regeringskonten får användas igen. Det betyder att den sittande ryska presidenten Vladimir Putin får sprida sina budskap på det sociala nätverket likt tidigare.

Enligt The Telegraph så kan den som använder Twitter blir rekommenderad de ryska regeringskontona likt många andra konton. Trots att Putin är efterlyst i 123 länder för krigsbrott.

Twitter har sen tidigare sagt att regeringskonton för länder som begränsar åtkomsten till fri information inte ska rekommenderas till användare, visas i sökresultat eller ens visas på användarnas tidslinjer.

Nu verkar det dock som att Twitter gått ifrån det löftet och enligt en tidigare chef på företaget så är det ett medvetet och planerat val.

Det är högst osannolikt att ändringarna skett av misstag eller utan översyn av företagets anställda.

Bland de konton som återaktiverats för visning finns det officiella presidentkontot för Ryssland, det ryska utrikesdepartementet och den ambassaden i Storbritannien.

The Telegraph skriver att sociala medier har varit drivande i spridningen av falsk information från Rysslands sida. Bland annat har landet kritiserats för påståenden om att Ukrainska styrkor ska ha skjutit mot sina egna invånare.

En närmare granskning av koden bakom Twitter ska ha visat att tjänsten medvetet försöker minska antalet inlägg som visas för användarna om krisen i Ukraina. Och Twitter svarar inte på frågor från The Telegraph om saken.

Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.