Final Fantasy 16 överhettar din Playstation 5 (endast i Graphics Mode)

Final Fantasy 16

Final Fantasy 16 kan överhetta din Playstation 5. Det är varningen från gamers som noterat att spelkonsolen blir ruskigt varm i vissa situationer – så pass att enheten stänger av sig själv för att rädda kretsarna.

Att moderna spel är grafiskt intensiva på en så hög nivå att de pressar hårdvaran i spelkonsolerna är inget nytt. Både Playstation 5 och Xbox Series X har ruskigt snygga spel som verkligen sätter konsolern på prov. Men att de skulle överhetta är något helt nytt.

Graphics Mode ställer till det i FF16

Twitter-användaren Adrian Liew skriver att Final Fantasy 16 stänger av hans spelkonsol vid en mycket specifik scen, och bara i grafikläget ”Graphics mode”. Flera andra användare på Twitter bekräftar att de drabbats av samma problem. Grafikläget ”Frame rate mode” verkar inte vara påverkat.

Exakt vad som gör att Playstation 5-konsolerna överhettar i just den scenen vet vi inte. Normalt ska det inte vara möjligt att pressa upp värmen så mycket att en spelkonsol måste stänga av sig.

Vi har sett problem med vissa spel till PC där grafikkortet ger upp efter att bildvisningsfrekvensen blivit för hög (vi pratar flera tusen FPS här) på grund av dåligt kodade spel. Men det här är något helt nytt för konsolgamers.

Ta bort damm & ha god ventilation

Om du märker att spelkonsolen börjar låta väldigt mycket, grafiken hackar eller laggar, och i värsta fall att hela enheten stänger av sig – aktivera ”Frame rate mode” så att du tar dig förbi scenen som krånglar.

Ett annat tips vi har sett är att hålla PS5:an dammfri och placera den i ett välventilerat utrymme så att fläktarna fungerar optimalt.

Det är dock inte en optimal lösning eftersom dammiga fläktar inte borde påverka så mycket för så många gamers i exakt samma spel och med exakt samma scen. Du ska alltid hålla dina konsol dammfri och i ett bra utrymme med ordentligt med luft runt enheten för att främja ventilationen.

FF16 är inte det enda spelet som stänger ner PS5:or

Det är inte bara Final Fantasy 16 som ställer till det för gamers världen över. Även Octopath Traveler 2 har varit riktigt problematisk för många. På Reddit skriver användare att det främst är första kapitlet om Osvald som ställer till det.

Även Elden Ring ser ut att krångla för en del. En del säger att uppdateringar har fixat problemet, andra behövde öppna spelkonsolen och rengöra insidan från damm som samlats.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.