Film i 4K & HDR på gång till iTunes — högupplöst video är framtiden för Apple

Apple Logo

Apple kan vara på gång att erbjuda högupplöst film via iTunes. Detta efter att filmtitlar listats med stöd för 4K och HDR i köphistoriken till den populära film- och musiktjänsten.

Bland filmerna som hittats finns tunga titlar som Passengers och Fantastic Beasts and Where to Find Them, båda släppts 2016. Det är långt ifrån alla filmer som listas med 4K och HDR, något som kan ha flera anledningar.

Det första är så klart att stödet inte är officiellt och det kan vara ett misstag av Apple att göra referenserna synliga via iTunes. Det andra är att stödet kan bli regionlåst vilket betyder att en del filmer kan spelas upp i hög upplösning medan andra inte gör det.

Här bör också klargöras att 4K- och HDR-referenserna endast visas i köphistoriken. Väljer du att köpa en film står videokvaliteten fortfarande som 720p och uppspelningen är också i HD-upplösning.

Nyheten om högupplöst film har inte bekräftats av Apple i skrivande stund men lär inte komma som någon större överraskning då 4K och HDR är vägen alla går mot idag.

itunes-4k-hdr-film-kvitto

Webbsajten Bloomberg har tidigare rapporterat att Apple är på gång med en femte generations Apple TV som klarar 4K-upplösningar, vilket ytterligare visar att stödet kan vara på gång. Dagens modeller klarar endast 1080p och inte HDR, så om Apple vill vara en del av framtiden för film krävs en ny modell.

Inte bara för film och serier via iTunes, utan även för Netflix som satsar på högupplöst film. Och det faktum att Apples egna mobiltelefoner kan spela in i 4K-upplösning borde vara en stark anledning för att uppgradera Apple TV med bättre och mer kapabel hårdvara.

Vi hoppas att Apple visar upp både en ny Apple TV och erkänner stöd för 4K- och HDR-film via iTunes under höstens stora iPhone-lansering. Om och i så fall när det kommer återstår dock att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.