Fejkade hårddiskar på 8 TB säljs via CDON

Hacker

Marknadsplatsen CDON har ännu en gång hamnat i blåsväder. Den här gången efter att butiken Fynd24 blivit påkommen med att sälja falska lagringsenheter.

Det ska röra sig om enheter som påstås ha 8 TB lagring för bara 829 kronor. Prislappen är en liten del av vad äkta 8 TB lagringsutrymme kostar idag. Och precis som man kan tänka sig så är det ett erbjudande som verkligen är för bra för att vara sant.

Windows rapporterar 8 TB – felaktig info

Enligt en SweClockers-medlem som köpte lagringen från Fynd24 så var det inte mycket som stämde med enhetens beskrivning.

Några 8 TB finns det inte att tala om, även om Windows påstår att det är just vad enheten klarar. Det är enkelt att lura operativsystemet att rapportera en felaktig storlek, men när man försöker lagra mer data än vad enheten klarar i praktiken så avslöjas fusket direkt.

CDON Fynd24

I fallet med lagringsenheterna från Fynd24 så verkar det bara gå att fylla enheten med upp till 100 GB, därefter tar det stopp. För att göra saken värre så verkar det som att läs- och skrivhastigheterna är lägre än annonserat.

En person som brutit upp lagringsenheten och inspekterat insidan vittnar om att det egentligen är ett litet minneskort man får. Och ett microSD-kort kan omöjligheten husera 8 TB med lagring.

Faktum är att du inte kan räkna med mer än 1 TB på ett microSD-kort idag. Tekniken stöder dock upp till 2 TB vilket väntas komma senare under 2023. Men några 8 TB kan vi bara glömma.

Du har rätt att öppna köpa prylar – även hårddiskar

Enligt SweClockers-medlemmen ska denne ha kontaktat Fynd24 med sina fynd och skickade även med en bild som visar att produkten fysiskt öppnats.

Som svar ska någon på Fynd24 ha skrivit att personen inte hade deras tillstånd att öppna upp produkten på det sättet. De ville även ha ett underlag på att enheten faktiskt inte innehåller de 8 TB som utlovats.

Viktigt att poängtera här är att du som konsument har all rätt att öppna en produkt som du har köpt. Du behöver inte butikens tillstånd för att exempelvis öppna en dator, mobiltelefon, datormus eller externt lagringsutrymme. Däremot riskerar du att förlora eventuell garanti och reklamationsrätt om du gör det.

Inte första kontroversen för CDON

Det här är knappast första gången som CDON hamnat i hetluften på grund av säljare på marknadsplatsen.

Sen tidigare har marknadsplatsen kritiserats hårt efter att butiken Xstra gick i konkurs. En butik som satte många svenska konsumenter i en rejäl, ekonomisk knipa och som i slutändan fick CDON att ge pengarna tillbaka till kunderna.

Om CDON hade valt att ge konsumenterna kalla handen och vägra betala ut några pengar så är frågan hur massiv kritiken hade varit mot marknadsplatsen.

Egentligen är det upp till drabbade att försöka få tillbaka sina pengar från säljaren eller genom att höra av sig till kreditkortsbolaget eller fakturautställaren; hur hållbart det är i längden för CDON om fler butiker visar sig vara falska eller sälja fejkade prylar återstår att se.

Via SweClockers

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.